‘George Orwell had dit niet durven dromen’


We schrijven 19 maart 2020. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern ontkent geruchten op social media over een op handen zijnde lockdown om het coronavirus te bestrijden. Iedereen weet inmiddels wat er daarna gebeurd is.

“We delen elke dag de meest actuele informatie met u. U kunt ons vertrouwen als informatiebron,” zei Ardern in Rotorua tegen journalisten. “Voelt u zich vrij om covid19.govt.nz te bezoeken, negeer al het andere. Wij zijn uw enige bron van waarheid.”

Het is niet de waarheid tenzij u het van ons hoort

“Neem al het andere wat u ziet met een korrel zout,” aldus Ardern, die werd vergezeld door een aantal jaknikkers. Ze zei ook dat misinformatie ‘de paniek aanwakkert’.

“Als u dat soort berichten ziet, onthoud dan dat het niet de waarheid is tenzij u het van ons hoort,” zei de premier. “Nieuw-Zeelanders moeten zich voorbereiden, maar raak niet in paniek.”

Enkele dagen later kondigde Ardern de lockdown aan

Wat is er sindsdien zoal gebeurd in Nieuw-Zeeland? Slechts enkele dagen nadat Ardern de pers te woord had gestaan, op 23 maart, kondigde ze aan dat het land na 48 uur op slot zou gaan. Die eerste lockdown, van 26 maart tot 3 april, was overigens onwettig, zo oordeelde het hooggerechtshof van Nieuw-Zeeland. Inwoners moesten thuisblijven en riskeerden straffen als ze zich niet aan de lockdownmaatregelen hielden.

Directeur-generaal Ashley Bloomfield van het Nieuw-Zeelandse ministerie van Gezondheid kondigde in augustus 2020 aan dat alle mensen die besmet zijn met corona worden opgenomen in een quarantainefaciliteit. Op dat moment waren er 123 actieve coronagevallen in Nieuw-Zeeland.

In april dit jaar kondigde het land een gedeeltelijke vaccinatieplicht aan. Premier Ardern gaf grenspersoneel tot het einde van de maand om zich te laten inenten tegen corona. En deze maand waarschuwde de Nieuw-Zeelandse minister voor coronazaken dat de overheid ongevaccineerden binnenkort gaat opsporen.

Tot zover de overheid als enige bron van waarheid.

4.6
22
stemmen

Beoordeel dit artikel

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *