Duitse rechtbank geeft YouTube boete van 100.000 euro wegens verwijderen video over coronaprotest


Een rechtbank in Duitsland heeft YouTube een boete van 100.000 euro opgelegd wegens het onterecht verwijderen van een video over een coronaprotest. Eind januari haalde YouTube een video over lockdownprotesten in Zwitserland offline. Volgens de filmpjessite was de video ‘in strijd met het beleid omtrent medische misinformatie over corona’.

Op 20 april gaf een rechtbank in Dresden YouTube opdracht de video terug te plaatsen, schrijft Die Welt. Google, dat eigenaar is van YouTube, deed dat pas op 14 mei, bijna een maand later. De rechtbank spreekt van een ‘bewuste actie’ en legde een boete van 100.000 euro op.

Met deze historisch hoge boete heeft de rechtbank heel duidelijk gemaakt dat er gehoor moet worden gegeven aan vonnissen, aldus Joachim Steinhöfel, een advocaat die het getroffen kanaal vertegenwoordigde.

Simpel gezegd: censuur

Ook Forum voor Democratie sleept YouTube voor de rechter omdat verschillende video’s van de partij, waaronder een speech van Thierry Baudet in de Tweede Kamer, door het platform zijn verwijderd.

Advocaat Douwe Linders, die Forum bijstaat in het kort geding, zei dat het verwijderen van de video’s een inbreuk is op de vrijheid van meningsuiting. “Simpel gezegd: censuur,” zei Linders. “Het gaat hier om een politicus in de Tweede Kamer die een speech geeft. Het is in een democratische rechtsstaat van het grootste belang dat Kamerleden kritisch kunnen zijn op overheidsbeleid en dat mensen dat ook kunnen horen.”

In opdracht van de overheid

YouTube verwijderde daarnaast het kanaal van de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020. Dat gebeurde in opdracht van de overheid. Nadat de commissie dreigde met een rechtszaak, werd het kanaal hersteld.

[Big League Politics]

4.9
7
stemmen

Beoordeel dit artikel

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *