Drie mensen in Noorwegen krijgen compensatie na vaccinatie met AstraZeneca vanwege ernstige bijwerkingen


Drie eisers hebben een schadevergoeding gekregen van de Norwegian Patient Injury Compensation (NPE) vanwege ernstige bijwerkingen na het AstraZeneca-vaccin. De drie zijn de eersten die worden erkend voor vaccingerelateerde verwondingen in verband met de COVID-19-pandemie in Noorwegen, aldus NPE.

Alle drie kregen het AstraZeneca-vaccin, dat later werd verwijderd uit het Noorse vaccinatieprogramma vanwege verschillende gevallen van ernstige bloedstolsels, lage bloedplaatjes en bloedingen.

Eén zaak betreft een vrouw van in de veertig die in maart overleed. De vrouw kreeg prioriteit in de vaccinwachtrij vanwege haar positie als gezondheidswerker. Ze laat een man en kinderen achter, schrijft de Noorse Omroep (NRK).

In de andere twee gevallen overleefden de patiënten, een vrouwelijke gezondheidswerker en een man van in de dertig.

Gedekt voor verliezen en blijvende schade

“Onze beoordeling is dat het vaccin de oorzaak was van de ernstige bijwerkingen die sommige mensen hebben gehad”, merkte directeur Rolf Gunnar Jørstad in de NPE op. Hij zegt in de relevante gevallen goede medische informatie te hebben. “Daarom hebben we de aanvragers gehonoreerd en gaan we nu de hoogte van de vergoeding berekenen.”

Schadezoekers zijn gedekt voor financiële schade waartoe de schade heeft geleid en eventuele vergoedingen voor blijvende schade. Bij overlijden worden de kosten in verband met de uitvaart en enkele andere kosten tijdens een overgangsperiode gedekt.

Acht doden

Tot nu toe hebben in totaal 77 mensen om compensatie gevraagd vanwege de bijwerkingen van coronavaccinatie. In totaal kregen 53 van hen het AstraZeneca-vaccin, elf kregen Pfizer en zes kregen Moderna. In zeven van de gevallen is nog onduidelijk welk vaccin is toegediend.

Acht van de gevallen hebben betrekking op sterfgevallen. In vier van de gevallen kregen mensen AstraZeneca. In één kregen ze Moderna, in twee van Pfizer en in twee van de gevallen is het nog onduidelijk welk vaccin de overledene heeft gekregen.

Bronnen: Norway Today

Indien u dit artikel nuttig, leerzaam of leuk vond, overweeg dan ons te steunen met een kleine donatie

ReageerLees ReactiesVolg OnsSteun ons

Altijd het laatste onafhankelijke nieuws lezen?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *