‘Hij koppelt coronaregels aan vaccinaties!’


Afgelopen zondag zei coronaminister De Jonge dat het ‘moet kunnen’ om iedere volwassene die dat wil voor september volledig te vaccineren. Dat zou volgens hem dan ook betekenen dat de coronamaatregelen tegen die tijd grotendeels van tafel kunnen.

PVV-Kamerlid Fleur Agema reageert verbaasd op deze uitspraak van De Jonge. De coronaregels waren gekoppeld aan de IC-capaciteit. De IC’s lopen leeg. Er zijn 10 miljoen vrijwillige prikken gezet. Het overgrote deel van de oudste Nederlanders komt niet meer op de IC, merkt ze op. “Nu verandert De Jonge de spelregels. Hij koppelt de coronaregels aan vaccinaties!”

Lastig

De Gezondheidsraad adviseerde deze week het Janssen-vaccin niet te gebruiken voor jongere leeftijdsgroepen. Het kan namelijk net als dat van AstraZeneca leiden tot de gevaarlijke bijwerkingen van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes, trombocytopenie. Eerder werd het gebruik van AstraZeneca daarom al beperkt.

De Jonge wil nu bekijken hoe het Janssen-vaccin tóch nog kan worden ingezet. Hij vindt het advies om Janssen nauwelijks meer te gebruiken ‘lastig’ en noemt het een ‘goed’ vaccin. Hij zei ook dat het advies ‘onrust’ geeft bij groepen met een afspraak. Voorzitter Bart-Jan Kullberg van de Gezondheidsraad noemde het advies om jongere mensen niet meer met Janssen te vaccineren ‘niet meer dan logisch’.

300 miljoen doses per jaar

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zei deze week dat iemand die na een eerste prik met het AstraZeneca-vaccin last krijgt van de bijwerking trombocytopenie geen tweede prik mag krijgen van dat vaccin. Wat er dan wel moet gebeuren, is nog niet duidelijk.

En wie dacht na twee prikken klaar te zijn: farmaceut Moderna gaat vaccins produceren in Geleen. De vaccinmaker verwacht daar 300 miljoen doses per jaar te kunnen fabriceren. De Europese Commissie heeft aangekondigd in de toekomst vooral op deze mRNA-vaccins te willen inzetten.

4.8
31
stemmen

Beoordeel dit artikel

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *