Malawi vernietigt bijna 20.000 AstraZeneca-vaccins: ‘Vrijwel niemand heeft interesse’


Malawi heeft woensdag bijna 20.000 doses van het AstraZeneca-vaccin verbrand die halverwege april waren verlopen. De WHO had het land opgeroepen de vaccins niet te vernietigen. Volgens de BBC is Malawi het eerste Afrikaanse land dat duizenden coronavaccins in het openbaar heeft verbrand.

Het land heeft tot dusver drie batches van het AstraZeneca-vaccin ontvangen: 300.000 via het Covax-programma, 50.000 van India en 102.000 van de Afrikaanse Unie. Volgens lokale bewoners heeft vrijwel niemand interesse.

‘Propaganda’

“Toen bekend werd dat we verlopen vaccins hadden, merkten we dat mensen niet naar onze klinieken kwamen om zich te laten inenten,” zei Charles Mwansambo, gezondheidsdirecteur van het ministerie van Gezondheid, tegen de BBC. “Als we ze niet verbranden, denken mensen dat we verlopen vaccins toedienen in onze klinieken.”

De vaccins van de Afrikaanse Unie waren nog twee weken houdbaar, maar konden niet allemaal op tijd toegediend worden. Dat kwam volgens minister van Volksgezondheid Kumbize Kandodo door de ‘propaganda’ rond het AstraZeneca-vaccin.

Oostenrijk stopt ook met AstraZeneca

“De verlopen vaccins worden niet gebruikt tijdens de vaccinatiecampagne,” aldus Kandodo. “Namens de overheid verzeker ik alle Malawianen dat niemand een verlopen coronavaccin zal krijgen.”

Na Noorwegen en Denemarken is inmiddels ook Oostenrijk gestopt met het gebruik van AstraZeneca vanwege gevallen van ernstige bloedproppen.

[News.com.au]

4.7
24
stemmen

Beoordeel dit artikel

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *