De Jonge beweert dat cijfers goede kant opgaan dankzij vaccinatie: ‘Pure propaganda’


De cijfers gaan de goede kant op, vooral een effect van vaccinatie. Er zijn minder besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames neemt af, kondigde zorgminister Hugo de Jonge vandaag aan op social media.

Eind vorige maand zei Ernst Kuipers nog bij Beau dat de avondklok geen enkel effect heeft gehad op het aantal ziekenhuisopnames, maar volgens De Jonge hebben de vaccinaties wel effect. Zijn bewering leidt tot gefronste wenkbrauwen.

“Om de afname van de cijfers geheel te koppelen aan het vaccin, zoals De Jonge doet, is incorrect. Het is het seizoen, net als vorig jaar,” schrijft auteur en spreker Hans van Tellingen. “Vorig jaar waren er geen vaccins namelijk. Verder is het zo dat lockdowns niet werken en dat een vaccin alleen nuttig is voor risicogroepen.”

Cirkelredeneringen

“Daarbij zijn er pak ‘m beet zeven miljoen Nederlanders die het virus hebben gehad, dat virus dooft uit. Niet voor 100 procent, maar wel voor 90 procent. Dat heet ‘groepsimmuniteit’ of ‘endemisch evenwicht’,” voegt hij toe.

Programmamaker Flavio Pasquino vraagt: “En waar is het bewijs dat vaccinatie de oorzaak is van de goede cijfers? Of is het simpelweg cyclisch en doet de minister aan cirkelredeneringen en aannames die hem goed uitkomen?”

Vele andere factoren

Fritsander Lahr merkt op dat De Jonge in een filmpje bij een NOS-artikel tot drie keer toe vaccinatie als oorzaak van de dalingen noemt. “Die conclusie kan hij op grond van de data helemaal niet trekken. Er zijn vele andere factoren in het spel. Dit is weer pure propaganda,” aldus Lahr.

Hij probeerde via een Wob-verzoek de geheime modellen van het RIVM waar de coronamaatregelen op gebaseerd zijn boven water te krijgen. De modellen blijven achter slot en grendel. Zelfs Kamerlid Wybren van Haga kreeg geen toegang.

4.6
28
stemmen

Beoordeel dit artikel

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *