FDA geeft toestemming voor het Pfizer vaccin voor adolescenten van 12 tot 15 jaar oud


De Food and Drug Administration heeft maandag het eerste corona virus vaccin goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen bij kinderen vanaf 12 jaar, waardoor de toegang tot de Pfizer-BioNTech-prik voor adolescenten voor het volgende schooljaar werd uitgebreid en een nieuwe mijlpaal werd bereikt in de strijd van het land tegen het virus.

Veel ouders en kinderartsen hadden lang uitgekeken naar de beslissing dat het tweestapsregime veilig en effectief is voor jongere adolescenten, vooral met de groeiende kloof tussen wat gevaccineerde en niet-gevaccineerde mensen veilig kunnen doen. Er zijn aanwijzingen dat scholen met een laag risico kunnen functioneren met preventiemaatregelen, zoals maskers en sociale afstand nemen. Maar vaccins staan klaar om het vertrouwen in het hervatten van persoonlijke activiteiten te vergroten en worden beschouwd als cruciaal om weer normaal te worden.

“Vooral adolescenten hebben enorm geleden onder de covid-pandemie. Ook al hebben ze minder kans dan volwassenen om in het ziekenhuis te worden opgenomen of een ernstig ziek te worden, hun leven is in veel delen van het land echt ingeperkt ”, zegt Kawsar R. Talaat, een assistent-professor internationale gezondheid aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. “Een vaccin geeft ze een extra beschermingslaag en zorgt ervoor dat ze weer kind kunnen worden.”

Adviseurs van de Centers for Disease Control and Prevention zijn gepland om woensdag bijeen te komen om aan te bevelen hoe het vaccin in die leeftijdsgroep moet worden gebruikt, en het vaccin kan worden toegediend zodra de CDC-directeur de aanbeveling onderschrijft.

In een nieuwsbriefing maandagavond na de aankondiging zeiden FDA-functionarissen dat de Pfizer-autorisatie voor 12- tot 15-jarigen een eenvoudige beslissing was, omdat uit de gegevens bleek dat het vaccin veilig was en dat de respons op het vaccin zelfs beter was dan bij de 18- tot 25-jarigen die de shots kregen.

Kinderen krijgen zelden ernstige aanvallen van covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het corona virus. Maar er is geen manier om de weinigen te voorspellen die gevaarlijk ziek zullen worden of een zeldzaam, gevaarlijk ontstekingssyndroom zullen ontwikkelen. Van de meer dan 581.000 covid-19 sterfgevallen in de Verenigde Staten waren er ongeveer 300 mensen onder de 18 – een kleine fractie van het totaal. Maar dat overtreft het aantal kinderen dat sterft in een slecht griepseizoen.

Kinderen lijken het virus minder efficiënt te verspreiden, hoewel hun rol bij de overdracht nog steeds niet volledig wordt begrepen – nog een reden voor vaccinaties voor kinderen.

Artsen zijn ook bezorgd dat met een nieuw virus met veel onbekende factoren de mogelijkheid bestaat voor langdurige gevolgen van infectie, zelfs van de milde of asymptomatische ziekteverlopen die vaak voorkomen bij kinderen.

Het Pfizer-BioNTech-vaccin, al goedgekeurd voor adolescenten van 16 jaar en ouder, was het eerste dat werd getest bij jongere adolescenten. Het besluit van de FDA zal een mogelijke weg bieden voor andere vaccinproducenten, waarvan de meeste zijn gestart of van plan zijn om proeven met hun vaccins bij tieners en jongere kinderen te starten.

Het bureau baseerde zijn goedkeuring op een proef met bijna 2.300 adolescenten tussen 12 en 15 jaar oud, van wie de helft hetzelfde tweetraps-regime kreeg dat effectief en veilig bleek bij volwassenen. Onderzoekers namen bloedmonsters en maten de antilichaamspiegels die door de injecties werden geactiveerd, en vonden sterkere immuunresponsen bij de tieners dan die bij jonge volwassenen. Er waren 16 gevallen van covid-19 in het onderzoek, allemaal onder adolescenten die een placebo kregen, wat suggereert dat het regime vergelijkbare bescherming bood aan jongere ontvangers als aan volwassenen.

Robert W. Frenck Jr., de onderzoeker die de proef voor adolescenten leidde in het Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, zei dat de studie bedoeld was om te testen of het immuunresponsen opwekte, niet of het ziekte voorkwam. Maar vanwege het aantal kinderen dat ziek werd in de placebogroep van het onderzoek, werd ook duidelijk dat het vaccin robuuste bescherming bood.

“Dat geeft echt aan hoeveel covid er is in de adolescentiegemeenschap”, zei Frenck.

De gegevens zijn niet gepubliceerd of door vakgenoten beoordeeld, maar Kathryn M. Edwards, specialist in pediatrische infectieziekten aan het Vanderbilt University Medical Center, zei dat de door Pfizer aangekondigde resultaten ‘behoorlijk opwindend waren – het zag er erg effectief uit en de immuunresponsen waren echt goed.”

Edwards zei dat ze zich op haar gemak voelt, de voordelen van vaccinaties zijn duidelijk bij tieners, en merkt op dat hoewel kinderen over het algemeen een lager risico lopen op ernstige covid-19 dan volwassenen, oudere adolescenten meer op volwassenen lijken wat betreft hun risico op covid-19 dan de allerjongste kinderen.

Bronnen: Washington Post

Indien u dit artikel nuttig, leerzaam of leuk vond, overweeg dan ons te steunen met een kleine donatie

ReageerLees ReactiesVolg OnsSteun ons

Altijd het laatste onafhankelijke nieuws lezen?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *