Wordt de verkiezing van Frankrijk in 2022 een politieke vulkaan?


Verkiezingen in Frankrijk en Duitsland wijzen wellicht op een paradigmaverschuiving in de wereldpolitiek.

Over slechts 12 maanden zullen Franse kiezers worden uitgenodigd om te oordelen over de vijf jaar in functie van Emmanuel Macron als president van de Vijfde Republiek. De meeste experts in de media gaan er lui van uit dat het neerkomt op een tweede ronde van de wedstrijd van 2017: Macron versus de rechtse brandweerman Marine Le Pen. Macron heeft het theoretische voordeel dat hij de zittende persoon is, maar Le Pen heeft het praktische voordeel dat hij deze grotendeels niet overtuigende ambtsdrager uitdaagt. De Fransen zijn ernstig teleurgesteld over de politiek van Macron, net zoals ze waren met de twee vorige presidenten van één termijn, Nicolas Sarkozy en François Hollande.  

In een verslag van de nog gloeiende sintels van de beroemde maar nu slapende gilets jeunes- beweging die Frankrijk twee jaar geleden op zijn kop zette, citeert Marie Pouzadoux van Le Monde politicoloog en professor aan het Instituut voor Politieke Studies in Parijs, Pascal Perrineau, die het gele vest fenomeen sinds het begon. Hij ziet het als een diepgewortelde protestbeweging die elk moment weer kan opduiken. Na een aanvankelijk verlies van momentum tijdens het zogenaamde “grote debat” van Macron, brachten het uitbreken van COVID-19 en beperkingen op de openbare vergadering de beweging in een staat van opgeschorte animatie. 

Pouzadoux bekijkt het huidige politieke klimaat bij het naderen van de presidentsverkiezingen van volgend jaar en merkt op dat “de uitvoerende macht in feite ‘geen les’ heeft getrokken uit deze protestbeweging of uit de eisen die zijn gesteld tijdens het ‘grote debat’ dat erop volgde. ” Perrineau geeft dit verslag van de stand van zaken: “Tegenwoordig wordt de gapende kloof tussen bepaalde categorieën mensen en elites steeds groter, terwijl ontevredenheid en wantrouwen worden gehandhaafd door het verticale beheer van de macht.”

Perrineau ziet een groeiend “klimaat van heterogene woede” dat “een immense ruimte” zal openen voor Marine Le Pen bij de verkiezingen van volgend jaar. Dit komt simpelweg omdat Le Pen, net als Donald Trump in 2016, het soort gok tegen de gevestigde orde vertegenwoordigt dat de kiezers, die voor een onsmakelijke keuze staan, nu misschien klaar zijn om te maken. Maar in tegenstelling tot de VS opent de traditie van protest en revolutie in Frankrijk een andere optie. Perrineau voelt de mogelijke opkomst van een inclusieve protestbeweging die hij ‘uitbarstend en emotioneel’ noemt, die in staat is om te bewerkstelligen wat hij ‘ giletjaunisation ‘ noemt – de ‘gele investering’ van de Franse samenleving. ‘

De definitie van de Daily Devil’s Dictionary van vandaag:

Eruptief en emotioneel:

Het equivalent in de politieke wereld van de trendy term ‘disruptieve innovatie’ in de economie, die een paradigmaverschuiving voorspelt die niemand had voorzien

Contextuele opmerking

Het politieke landschap van Frankrijk verkeert al zeker het afgelopen decennium in een staat van totale wanorde. Het was die wanorde die Macron in staat stelde door de kieren te sluipen en de machtige politieke partijen te vernederen die comfortabel gedeeld of afgewisseld gezag hadden tijdens de zes decennia van de Vijfde Republiek. Maar Frankrijk was niet de enige. Vooral de VS en het VK hebben een vergelijkbare wanorde onder de kiezers gezien. Maar ondanks de radicale culturele en psychologische onrust hebben traditionele partijen hun dominantie behouden en zijn ze erin geslaagd hun gezag, hoe ongemakkelijk ook, te bevestigen.

In tegenstelling tot Occupy Wall Street of de Tea Party in de VS is de gele hesjesbeweging nooit echt in de plooien van de geschiedenis verdwenen. Een andere commentator die in het artikel wordt aangehaald, Frédéric Gonthier, hoogleraar politicologie, gelooft dat een remobilisatie van de beweging aannemelijk is, hoewel niemand bereid is te voorspellen welke vorm deze zal aannemen.

De meeste commentatoren zijn het erover eens dat, hoewel het merk van gilets jaunes nog steeds benen heeft, het onwaarschijnlijk is dat welke opstand dan ook in 2022 een simpele herhaling zal zijn van het 2018-scenario, dat zich onder dezelfde vlag ontvouwt. Veel hangt af van hoe de ontknoping van de COVID-19-crisis verloopt. Maar dat is precies wat de politieke elite vandaag vreest. Maandag beëindigde Frankrijk de derde fase van lockdown in een jaar en zal het beleid van uitgaansverbod tot juni voortzetten. Wat er kan gebeuren als de bevolking weer vrij is om zich zonder enige beperking te verzamelen en te protesteren, kan niemand vandaag raden. De verkiezingsperiode zelf zal vol verwarring zijn als de verschillende persoonlijkheden in de nog identificeerbare partijen beginnen te strijden om invloed.

Pouzadoux besluit haar artikel met een citaat toegeschreven aan de administratie van Macron: “Je moet wachten tot de zee zich terugtrekt om de ramp op het strand te ontdekken.” Sommigen herinneren zich misschien, dankzij recente ervaring, dat de zee nooit sneller of verder terugtrekt dan bij de nadering van een tsunami.

Historische notitie

De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat de Vijfde Republiek van Frankrijk zijn levenscyclus en zijn historische logica heeft overleefd. Op een dag zal er binnenkort een zesde republiek ontstaan. 2022 is een jaar om naar te kijken. Puur electoraal gezien zal het ongetwijfeld rommelig zijn. Als de tweede ronde van de presidentiële wedstrijd een herhaling van 2017 blijkt te zijn, ongeacht wie er wint, zal er een toename zijn van mogelijk oncontroleerbare uitbarstende emoties.

Noch Macron, noch Le Pen heeft een solide politieke basis, een absolute noodzaak voor enige schijn van politieke stabiliteit gezien de instellingen van de Vijfde Republiek. Macron heeft het zo lang volgehouden, simpelweg omdat het presidentiële systeem dicteert dat het electoraat geen andere keus heeft dan opstand. Maar hij is er niet in geslaagd zijn gezag te vestigen in de ogen van de bevolking. Het is onwaarschijnlijk dat de Fransen nog vijf jaar zullen steunen van de slimme uitschieter die langs het verwarde peloton sluipt om de race te winnen. Het zijn de regels van de race die worden uitgedaagd. Mocht Le Pen winnen, dan zou de verwarring groter zijn, aangezien ze geen hoop heeft op het behalen van de parlementaire meerderheid die een president nodig heeft om zelfs maar te beginnen met regeren.  

Iedereen zal zich 2020 herinneren als het jaar waarin een pandemie de wereldorde verstoorde. Toekomstige historici noemen 2021 misschien een jaar van tijdelijke aarzeling voor de hele clueless planeet, aangezien leiders proberen “het nieuwe normaal” opnieuw te definiëren zonder het minste idee van hoe een herziene versie van normaliteit eruit zou kunnen zien. Zal het tweejarige terreurbewind van COVID-19 eindigen vóór het begin van 2022? Het terreurbewind van Frankrijk in 1793 duurde slechts een jaar, maar leidde tot Napoleon en de uiteindelijke herconfiguratie van Europa. Het luidde de industriële revolutie in onder leiding van een hyperagressief Brits rijk dat zou zegevieren voordat het een eeuw later ongedaan zou worden gemaakt door interne Europese rivaliteit.

Terwijl de Amerikaanse president Joe Biden probeert zijn persoonlijke visie op het rijk te herbevestigen, terwijl hij stoutmoedig beweert dat de VS “in concurrentie is met China en andere landen om de 21ste eeuw te winnen”, de “andere landen” van de wereld – te beginnen met de bondgenoot van de VS in Azië, India – vragen zich af of het zinvol is om de uitdaging die voor ons ligt te beschouwen als een competitie tussen dominante machten die proberen de wereldeconomie te beheersen in hun zelfzuchtige belang. De regering-Biden lijkt nu klaar om het heilige intellectuele eigendom van farmaceutische bedrijven te verdedigen, dat de COVID-19-crisis in India en de rest van de ontwikkelingslanden onbeschrijflijk heeft verergerd.

De race naar dominantie tussen de rivaliserende naties van Europa twee eeuwen geleden veroorzaakte een nog niet voltooide reeks wereldwijde rampen. Deze omvatten de inzet van kernwapens tegen de burgerbevolking in Japan en nu ernstige, oncontroleerbare bedreigingen voor de menselijke gezondheid en sociale stabiliteit als gevolg van klimaatverandering, die allemaal kunnen worden toegeschreven aan de obsessie van onze beschaving met concurrentie.

Een gebeurtenis bekijken waard dit jaar in Europa, met een voorsprong van de Franse presidentsverkiezingen van 2022, is de stand van zaken in Duitsland, waar de federale verkiezingen voor de verkiezing van de 20 ste Bondsdag zal plaatsvinden in september. Recente peilingen tonen een potentiële voorsprong voor de Groene partij. Indien bevestigd, zou dit tientallen jaren van post-eenwording geschiedenis omverwerpen. Belangrijker nog, zoals Philip Oltermann van The Guardian meldt met betrekking tot de mogelijkheid dat de partij van Annalena Baerbock opkomt als de leider van een nieuwe coalitie, is deze uiteindelijke seismische gebeurtenis te wijten aan het falen van de verbeeldingskracht en visie van de traditionele politieke elite.

“Het onderliggende thema van haar campagne tot nu toe”, schrijft Oltermann, “is dat Duitsland innovatiever is dan zijn politieke klasse – een bewering die vorige week een boost kreeg toen het constitutionele hof van het land oordeelde dat de klimaatdoelstellingen van de regering niet ver genoeg gaan. . “

Het aanpakken van klimaatverandering vereist een beweging die uit de mensen voortkomt in een geest van samenwerking, niet in concurrentie. Biden, Macron en Le Pen vertegenwoordigen allemaal de toewijding aan een of andere vorm van agressieve nationalistische concurrentie. Zou een uitbarstende emotie uiteindelijk de oorzaak van wereldwijde harmonie kunnen dienen? De competitiespelers staan ​​niet op het punt hun strijd op te geven.

Comments

comments

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *