Land dat vaccinatieklassement aanvoert kampt met hoge besmettingsgolf: ‘Werken die vaccins wel?’


Op de Seychellen, die meer mensen hebben gevaccineerd tegen corona dan welk land ook, zijn scholen gesloten en sportactiviteiten gestaakt omdat het aantal besmettingen snel oploopt. Ook cafés moeten ’s avonds eerder sluiten, schrijft Bloomberg.

Het land heeft meer dan 60 procent van de volwassen bevolking volledig ingeënt. Eind 2020 kondigden de autoriteiten soortgelijke maatregelen af. “Ondanks alle uitzonderlijke inspanningen die we verrichten, is de coronasituatie in ons land op dit moment kritiek,” zei minister van Volksgezondheid Peggy Vidot tijdens een persconferentie. “Afgelopen week zijn er elke dag veel gevallen gemeld.”

De archipel in de Indische Oceaan is afhankelijk van toerisme en begon in januari in allerijl te vaccineren. Het land gebruikte in eerste instantie Chinese vaccins van de Verenigde Arabische Emiraten. Tot op heden is 62,2 procent van de bevolking volledig ingeënt. Op de tweede plek in het klassement staat Israël, waar 55,9 procent is ingeënt.

Werken die vaccins wel?

Tijdens de persconferentie werd niet duidelijk gemaakt hoe de plotse stijging kan worden verklaard. Overheidsfunctionarissen zeiden alleen dat mensen ‘zich minder goed aan de regels houden’. Tussen 28 april en 3 mei steeg het aantal gevallen van 612 naar 1068.

Klinisch psycholoog Hans Nanninga vraagt zich op Twitter hardop af: “Werken die vaccins wel?”

“In de grafieken kun je ook duidelijk zien dat de toename van coronagevallen op de Seychellen begonnen is vlak nadat het vaccinatieprogramma gestart is. Dit patroon zien we in veel landen,” stelt Nanninga.

In de vijf Europese landen waar minder dan vier procent van de bevolking tenminste één prik tegen corona heeft gekregen – Oekraïne, Albanië, Noord-Macedonië, Bosnië en Herzegovina, en Moldavië – daalt het aantal nieuwe dagelijkse gevallen juist.

[Bloomberg]

5
10
stemmen

Beoordeel dit artikel

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *