In de VS worden een miljard transgenetische supermuggen losgelaten – wat kan er fout gaan? – Xandernieuws


Het Britse bedrijf Oxitec veranderde
Aedes aegypti steekmuggen in transgenetische killers. Een eerder
experiment hiermee in Brazilië in 2015 mislukte compleet.
(Afbeelding: (2)).

—————————————————————————————————————————————–

In 2015-2016 ging het met een experiment met deze muggen in Zuid Amerika al eens gruwelijk fout: Zika epidemie in dat jaar NA loslaten muggen – Pentagon stak miljoenen in ontwikkelen superinsecten – Duizenden misvormde baby’s na vaccineren zwangere vrouwen, maar de ‘Zika’ mug kreeg de schuld

—————————————————————————————————————————————–

Deze week worden de eerste van in totaal een miljard genetisch gemanipuleerde muggen in Florida losgelaten. De bedoeling is dat deze muggen andere muggen die ziektes zoals dengue, zika en de gele koorts kunnen overbrengen, indirect gaan uitroeien. In 2016 ging een experiment van hetzelfde bedrijf met deze muggen in Zuid Amerika echter gruwelijk fout, en ontstond een zeer moeilijk te bestrijden supermug die nog veel gevaarlijker bleek te zijn. Inwoners en diverse organisaties in Florida protesteren daarom heftig tegen het experiment, en spreken van ‘een crimineel besluit’ en zelfs ‘terrorisme’.

In 2016 en 2019 schreven we al over de experimenten van het Britse bedrijf Oxitec, dat Aedes aegypti steekmuggen in ‘transgenetische’ killers had veranderd. Zodra deze mannelijke ‘bedriegers’ zich met normale vrouwtjesmuggen mengen, zouden die besmet worden met een proteïne met daarin een genetische code die ervoor zorgt dat ze zich niet meer kunnen voortplanten. Omdat alleen vrouwtjesmuggen mensen kunnen bijten, zou er volgens Oxitec geen risico bestaan voor mensen.

Experiment gaat helemaal fout en creëert supermuggen

Uit een in 2019 gepubliceerd onderzoek van het toonaangevende magazine Nature bleek dat een eerder experiment met deze supermuggen in Brazilië juist helemaal fout is gelopen. Oxitecs transgenetische muggen bleken zich namelijk wèl voort te kunnen planten, terwijl het bedrijf had verzekerd dat er hooguit één generatie nieuwe muggen zou kunnen ontstaan, die dankzij de genetische code echter allemaal zouden sterven voordat ze nageslacht zouden kunnen produceren. 3% tot 4% van die nieuwe generatie stierf echter niet, en bereikte wel de volwassen leeftijd.

Ook het ‘uitroeiingsplan’ mislukte compleet. Volgens betrokken wetenschappers roken de meeste vrouwtjesmuggen namelijk dat ze niet met de vreemde ‘genmuggen’ van Oxitec moesten paren. Degenen die dat wel deden hielpen mee met het creëren van een supermug die net zo vaak en snel dengue en zika bleek over te brengen als gewone muggen, maar vermoedelijk veel beter bestand is tegen bestrijdingsmiddelen, en wellicht ook tegen de lagere temperaturen in Europa en Noord Amerika.

Zika epidemie NA loslaten muggen; Pentagon zag er wel brood in

Mogelijk was er nog iets veel ergers aan de hand. Oxitecs genmuggen werden in juli 2015 in Juzaeiro, in het oosten van Brazilië, losgelaten. In 2016 brak er daar vervolgens juist een grote Zika epidemie uit. De BBC berichtte eind april van dat jaar dat in het slechtste scenario 2,2 miljard mensen met Zika besmet zouden kunnen raken.

DARPA, de researchafdeling van het Pentagon, zag dus wel brood in dit soort supermuggen, en besloot in 2019 tientallen miljoenen dollars te investeren in onderzoek naar het genetisch manipuleren van insecten. Het lijkt een ‘ideaal’ vernietigingswapen: laat dodelijke muggen op je vijand los, en programmeer ze zo dat ze tijdig sterven en niet je eigen land kunnen bereiken (of je eigen ras / volk kunnen infecteren). Omdat het op een natuurramp lijkt kun je iedere verantwoordelijkheid ontkennen.

Nu hebben de Amerikaanse autoriteiten toestemming gegeven voor een nieuw experiment met deze muggen, deze keer op de eigen bevolking. De komende 12 weken worden er 144.000 ‘genmuggen’ losgelaten, oplopend naar een miljard in 2023. Wat kan er fout gaan?

Duizenden misvormde baby’s na vaccineren zwangere vrouwen

Vanaf oktober 2015 werden er in de Braziliaanse regio waar de supermuggen waren losgelaten minstens 4000 baby’s geboren met microcefalie, een te kleine schedel. Zika kreeg daarvan de schuld, en een mogelijk verband met de transgenetische supermuggen werd natuurlijk onmiddellijk van de hand gewezen. Het zal echter niet bepaald de eerste keer zijn geweest dat een wetenschappelijk experiment onbedoelde gevolgen heeft, of juist datgene veroorzaakt waartegen het ontwikkeld werd (denk aan vaccinaties).

Over vaccinaties gesproken: de ‘epidemie’ misvormde baby’s ontstond iets meer dan een half jaar nadat Brazilië zwangere vrouwen was gaan inenten met het ‘cocktail’ vaccin TDAP (Nederlandse versie: DKTP), dat onder de naam Boostrix wordt geproduceerd door GSK. In 2003, 2005, 2013 en 2014 hadden wetenschappers in diverse landen al gewaarschuwd dat dit vaccin schadelijk zou kunnen zijn voor ongeboren baby’s. Al sinds 2003 was bekend dat de pertussis-toxine in dit vaccin het lichaam ertoe kan aanzetten om antistoffen tegen de foetus te produceren, een proces dat nog eens versterkt kan worden door het adjuvans aluminiumhydroxide in het vaccin.

Bovendien was het bestaan van Zika op dat moment al 70 jaar bekend. In al die tijd was er nog nooit een wetenschappelijk verband gelegd – laat staan aangetoond – tussen dit virus en geboorte afwijkingen. Bovendien wordt slechts 1 op de 5 besmette mensen ziek, en verdwijnen de doorgaans milde symptomen al na enkele dagen. In Micronesië is driekwart van de bevolking geïnfecteerd met Zika, maar hoefde nog nooit iemand in het ziekenhuis te worden opgenomen.

 

Xander

(1) Technocracy News / Daily Mail
(2) Afbeelding: WikiMedia Commons, auteur Rafaelgilo , publiek domein

Zie ook o.a.:

02-10-2019: Genetisch experiment gaat helemaal fout en creëert levensgevaarlijke supermuggen

Archief 2016:
22-04: BBC News: Zika kan 2,2 miljard mensen besmetten
01-02: Zika uitbraak: Krijgt een onschuldig virus de schuld in plaats van schadelijke vaccins?
30-01: In epicentrum Zika-virus werden in 2015 genetisch veranderde muggen losgelaten

 

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *