giftige vloeistof in sneltesten ontdekt


Sinds enkele weken moeten kinderen in Duitsland regelmatig worden getest op corona om lessen te kunnen volgen op school. Dat is niet alleen vervelend, maar blijkt nu ook nog eens gevaarlijk te zijn. Er is namelijk een zeer giftige vloeistof ontdekt in een test die in veel Europese landen wordt gebruikt.

Zeer zorgwekkende stof

De Duitse krant Die Welt meldt dat het gaat om sneltesten van het Koreaanse merk SD Biosensor die worden verkocht door farmareus Roche. De testen bevatten octylfenol, dat in de EU wordt beschouwd als ‘zeer zorgwekkende stof’. Roche heeft ook in Nederland een ontheffing gekregen voor het afleveren van deze test, waar nog geen CE-certificaat voor is afgegeven.

De website Corona-blog.net berichtte weken geleden al over mogelijk gevaarlijke stoffen in de sneltesten van verschillende fabrikanten, waaronder de test die door Roche wordt verkocht. In Hamburg is inmiddels besloten de test niet langer op scholen te gebruiken. Volgens Die Welt gaat het om een reagensvloeistof die niet in contact zou komen met het lichaam.

sneltest

Foto: Roche SD Biosensor-sneltest (Unsplash)

Roche vult zijn zakken

Follow The Money meldde vrijdag dat het ministerie van Volksgezondheid onlangs miljoenen coronazelftesten van Roche heeft ingekocht, zónder aanbesteding. Het ministerie bestelde in maart 46,5 miljoen zelftesten van onder meer Roche, waarmee naar schatting ruim 200 miljoen euro is gemoeid. Eind maart verleende het ministerie van Volksgezondheid ook de ontheffing aan Roche ‘inzake het voorhanden hebben en afleveren van SD Biosensor als zelftest’.

In de herfst van vorig jaar schafte het ministerie van De Jonge ook al tientallen miljoenen sneltesten aan bij onder meer Roche. De SD Biosensor-test behoorde tot vijf antigeensneltesten die door het RIVM en het ministerie van Volkgezondheid waren geselecteerd voor klinische validatie in Nederland.

Levensgevaar! Giftige stof in mondkapjes

Niet alleen in coronatesten, maar ook in mondkapjes zitten giftige stoffen. Zo werden in december mondkapjes teruggeroepen waarin de zeer giftige kleurstof aniline was aangetroffen.

[Wochenblick]

4.9
48
stemmen

Beoordeel dit artikel

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *