Het ‘piept en kraakt’ op de Nederlandse IC’s en dus sturen we 43 artsen en verpleegkundigen naar Curaçao


De NOS toonde vrijdag een item over een nood-IC voor coronapatiënten van het UMC Utrecht die vorige week is geopend. “Het piept en kraakt op de Nederlandse IC’s, een jaar na de eerste coronagolf,” schrijft de staatsomroep.

Verslaggever Joris van Poppel zei dat er nog wel lege IC-bedden zijn, maar dat er niet genoeg verpleegkundigen zijn om ze te bemensen. IC-verpleegkundige Eva Hilhorst zei dat ‘de druk echt nog heel erg hoog is’.

Bovengrens in zicht

Het AD schrijft zaterdagochtend dat de IC’s in het hele land hun capaciteit weer uitbreiden en dat de bovengrens al in zicht komt. L1 meldt dat de wachtlijst bij het Zuyderland Ziekenhuis door de coronazorg tot 4500 ingrepen is.

En wat doen we als de bovengrens in zicht komt en IC’s niet kunnen worden bemenst? Dan sturen we nog eens 43 verpleegkundigen, artsen, vaccinatiemedewerkers en ondersteunend personeel naar Curaçao. “Groot respect voor hun besluit om te helpen! Veel sterkte,” twittert staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis.

Programmamaker Flavio Pasquino schrijft:

62 mensen

Volgens de Volkskrant is de situatie op Curaçao ‘superernstig’. De coronacrisis dreigt fors uit de hand te lopen. Vrijwel alle IC’s en bedden zijn bezet. Het aantal nieuwe besmettingen neemt dramatisch toe, vooral onder jongeren, verklaart overheidsepidemioloog Izzy Gerstenbluth.

Hoe ernstig is de situatie op Curaçao? Laten we eens kijken naar de cijfers. Er zijn op het eiland sinds het begin van de crisis 62 mensen met corona gestorven, op een bevolking van ruim 160.000 inwoners. Curaçao telt in totaal 50 IC-bedden.

Ter vergelijking: in 2019 stierven er op Curaçao in totaal 1387 mensen. Gelukkig zijn er nu Nederlandse vaccinatiemedewerkers onderweg om deze ‘superernstige’ crisis aan te pakken.

4.8
30
stemmen

Beoordeel dit artikel

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *