Pandemisch jaar brengt miljardairs een welvaartsgroei van 60 procent: reden voor onteigening


De totale rijkdom van alle miljardairs wereldwijd explodeerde vorig jaar met meer dan 60 procent – van 8 biljoen naar 13,1 biljoen dollar. Dat blijkt uit de lijst van miljardairs van dit jaar van het Amerikaanse zakenblad Forbes , die dinsdag werd gepubliceerd.

“Covid-19 bracht vreselijk lijden, economische ellende, geopolitieke spanningen – en de grootste vermogensgroei in de menselijke geschiedenis”, schrijft Forbes .

besos

Links: Jeff Bezos (AP Photo / Charles Krupa), rechts: Arbeiders in beschermende pakken zinken lijken in een greppel op Hart Island, 9 april 2020 (AP Photo / John Minchillo)

Het aantal miljardairs wereldwijd steeg met 660 tot 2.775 mensen. Dat is het grootste totaal en de grootste jaarlijkse stijging aller tijden. Elke 17 uur kwam er een nieuwe miljardair bij.

Amazon-baas Jeff Bezos en Tesla-baas Elon Musk lopen voor met respectievelijk $ 177 miljard en $ 151 miljard. Dit wordt gevolgd door Bernard Arnault en zijn gezin van het Franse luxegoederenbedrijf LVMH Louis Vuitton (150 miljard dollar), Microsoft-medeoprichter Bill Gates (124 miljard dollar) en Facebook-baas Mark Zuckerberg (97 miljard dollar).

De pers bespreekt hoe Zuckerberg vorig jaar $ 50 miljard “verdiende” en Elon Musk “$ 130 miljard” verdiende “. Maar zelfs de term is een absurditeit. Men kan geen bedrag “verdienen” dat overeenkomt met het bruto binnenlands product van een middelgroot land.

De toe-eigening van privévermogen is een sociaal proces. Ten eerste is het gebaseerd op de uitbuiting van de arbeidersklasse in de productie.

Ten tweede, en even belangrijk, vindt de toe-eigening van rijkdom plaats door middel van overheidsmaatregelen die bedoeld zijn om de onophoudelijke stijging van de aandelenmarkten te verzekeren.

Daarbij worden monetaire prikkels van de Amerikaanse Federal Reserve gecombineerd met een grenzeloos aanbod van goedkope arbeidskrachten. Als gevolg hiervan is de aandelenindex S&P 500, die de 500 grootste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven omvat, bijna verdubbeld sinds het dieptepunt in maart 2020.

Hoewel de pandemie woedde, weigerden alle landen in Europa en Amerika de niet-essentiële productie stop te zetten omdat deze te duur was. Dit beleid, dat het leven heeft gekost aan meer dan drie miljoen mensen, heeft het bewuste doel de rijkdom van de financiële oligarchie te vergroten.

Bij elke dood steeg het nettovermogen van de miljardairs met gemiddeld $ 1,7 miljoen. Honderden miljoenen mensen over de hele wereld zijn ziek geworden of hebben hun baan op het werk verloren. Miljoenen anderen leden honger. Maar de rijke aandelenportefeuilles schoten tot duizelingwekkende hoogten.

Meer dan 150 jaar geleden formuleerde Karl Marx de fundamentele wet van het kapitalisme in het kapitaal , dat de ‘accumulatie van rijkdom op één pool … tegelijkertijd de accumulatie is van ellende, arbeid, slavernij, onwetendheid, wreedheid en morele degradatie op de tegenoverliggende pool “.

De accumulatie van enorme fortuinen aan de top van de samenleving wordt mogelijk gemaakt door de verarming van de arbeidersklasse en de armen.

Toen de wereldmarkten in maart 2020 in een vrije val verkeerden, kwamen de Amerikaanse regering en de Federal Reserve tussenbeide, net als regeringen en centrale banken over de hele wereld. Ze betaalden triljoenen om slechte leningen van banken en bedrijven op te kopen en om de markten te ondersteunen. Daarbij hebben ze kosten noch moeite gespaard om de rijkdom van de superrijken te garanderen en te vergroten, terwijl ze tegelijkertijd de arbeids- en levensomstandigheden van de arbeidersklasse vernietigden.

Met andere woorden, de regering creëerde gigantische staatsschulden door overheidsgeld via de markten te laten stromen naar de particuliere fortuinen van de financiële oligarchie.

Toen de reddingspakketten eenmaal waren ingevoerd, begon de campagne om de economie te heropenen en de lockdown en andere gezondheidsbeschermingen op te heffen die voorheen werden afgedwongen door spontane stakingen door arbeiders in Europa en Noord-Amerika.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *