wormen in coronateststaafjes en mondkapjes?


Er circuleren op internet talloze filmpjes van bewegende ‘wormen’ in mondkapjes. Burgers maken zich grote zorgen. Velen leggen teststaafjes en mondmaskers onder de microscoop en zetten de beelden vervolgens online. Mensen zijn bang dat ze de ‘wormen’ inademen of dat het parasieten zijn die zich een weg zullen banen door hun hersenen.

Internetkrant Wochenblick besloot een aantal FFP2-maskers en teststaafjes te onderzoeken. Er werden inderdaad ‘wormachtige’ en andere vreemde vormen aangetroffen. Als de maskers worden verwarmd, bewegen de ‘wormen’.

wormen

Foto: Is dat een worm? (Wochenblick)

Vezels

Volgens forensisch bioloog Mark Benecke zijn de ‘draden’ in de mondkapjes en teststaafjes vezels. Het zijn in ieder geval geen genetisch gemodificeerde parasieten, zegt hij in een video. Door luchtverplaatsing of elektrostatische lading beginnen ze te bewegen. Volgens Benecke kun je op alle materialen piepkleine deeltjes vinden die met het blote oog niet te zien zijn.

Wegwerpmondkapjes bestaan uit meerdere lagen polypropeen, een soort kunststof. Bij het inademen kunnen microvezeldeeltjes loskomen en in de longen belanden. Deze deeltjes kunnen longschade veroorzaken. De synthetische vezels bevatten ook lijm, vluchtige organische stoffen, bronopol, formaldehyde, bindmiddelen en kunstmatige geurstoffen. Al deze stoffen komen op de mond en neus terecht en worden continu ingeademd.

Ideale broedplaats

Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder ademhalingsproblemen, eczeem en allergieën, waarschuwt chemicus Helmut Traindl. Daarnaast kunnen vocht, warmte en speeksel een mondkapje tot een ideale broedplaats maken voor virale en bacteriële ziekteverwekkers.

Volgens Amerikaanse onderzoekers kunnen ingeademde microplastics ontstekingen in de longen veroorzaken. Langdurige blootstelling aan microplastics kan leiden tot ademhalingsproblemen zoals astma of zelfs kanker, aldus de onderzoekers. Ook andere studies suggereren dat micro- en nanoplastics kunnen leiden tot ontstekingen, kanker en onvruchtbaarheid.

[Wochenblick]

4.7
45
stemmen

Beoordeel dit artikel

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *