Met Biden komen de problemen met Rusland dichterbij


Opnieuw moeten we de aandacht vragen voor een bedreigende situatie, die vooral Europa treft. Deze keer gaat het niet om de Corona plandemie, hoewel de problemen wel uit de zelfde koker komen. Sinds de verkiezing van Biden tot Amerikaans president zijn de relaties tussen Amerika en Rusland weer diep onder het vriespunt terecht gekomen. Dit is natuurlijk niet echt een verrassing, want Biden was al nooit een vriend van Rusland, en hij is een bekende steunpilaar van de oorlogslobby in Washington. Al jaren zoeken de oorlogshitsers naar een reden om de grote oorlog tegen Rusland van start te laten gaan. Vier jaar lang hebben ze hun plannen in de ijskast moeten zetten, omdat Trump geen agressie tegen Rusland toestond. Met Biden hebben ze nu de marionet gevonden, waar eerder Hillary Clinton voor was bestemd. Misschien hebben ze zelfs nog meer nut van Biden, want deze afgetakelde beroepspoliticus leeft nog nauwelijks in de gewone wereld. Hij zal dan ook op geen enkel niveau tegenstand bieden.

Waar de reis heen gaat werd vorige week duidelijk toen Biden werd geïnterviewd op de Amerikaanse televisie. Hij zei tijdens het vraaggesprek dat hij de Russische President Poetin voor een moordenaar houdt. Gelijktijdig waarschuwde hij Rusland om klaar te zijn voor actie als zou blijken dat Rusland pogingen had gedaan om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Ongelofelijk botte uitspraken van een man die zelf door een grootscheepse verkiezingsfraude aan de macht is gekomen. Het waren niet mis te verstane dreigementen, die aangeven dat de krachten achter Biden bezig zijn om de laatste hand aan de oorlogsplannen te leggen. Rusland was niet verbaasd over de uitspraken, en een woordvoerder gaf al eerder aan dat de kans heel klein is dat Biden de relatie tussen Amerika en Rusland zal normaliseren. Rusland is sowieso altijd voorbereid op een mogelijke aanval, en de wisseling van de wacht in Washington heeft de situatie verder op scherp gezet.

Natuurlijk gaat Poetin niet mee in de oorlogstaal van Biden. Daar is hij veel te professioneel en nuchter voor. Maar hij heeft wel duidelijk gemaakt dat Rusland geeft provocaties zal accepteren. Hoe zouden deze provocaties er uit kunnen zien? We hebben al eerder geschreven dat Amerikaanse en NAVO strijdkrachten in de laatste jaren steeds dichter bij de Russische grenzen zijn geplaatst. Op zich is dat al een provocatie, en er zijn nog veel grotere gevaren die heel snel voor een onstabiele situatie kunnen zorgen. Vorige maand is de westerse militaire oefening Defender Europe 2021 van start gegaan. Een gelijksoortige oefening viel vorig jaar in het water als gevolg van de Corona crisis. Deze keer zal het controversiële spektakelstuk echter gewoon door gaan, ondanks de vele beperkingen in de Europese landen. Er zullen meer dan 28.000 troepen uit 16 verschillende landen aan de oefening deelnemen, met gebruik van zwaar materieel. De oefening, die tot juni zal duren wordt geregisseerd en gedomineerd door de Amerikanen, en de meeste landen in Europa zijn op een of andere manier betrokken.

Er zal sprake zijn van grote troepenverplaatsingen, en veel van deze troepen zullen de Russische grenzen dicht naderen. Een dergelijk grote operatie kan met wat “toevalligheden” heel snel omslaan tot iets anders. Een prachtige gelegenheid dus voor provocaties, en gelijktijdig een mogelijkheid om het Russische leger uit te dagen. Moskou houdt de situatie nauwlettend in de gaten, en President Poetin zal zeker niet in de eerste de beste provocatie trappen. Maar het geeft wel weer aan wie de agressor is, en wat voor risico’s de oorlogshitsers durven nemen om hun doel te bereiken. Mocht het tot een confrontatie komen zal heel midden Europa tot slagveld worden.

Intussen neemt ook de spanning in de Oekraïne weer toe. Onder leiding van Biden is Kiev bezig om een nieuwe operatie voor te bereiden tegen de vrije Republieken in de Donbass. De Biden familie heeft sterke banden met de Oekraïne, vooral op het gebied van corruptie, en Kiev ruikt nu zijn kans om een nieuwe oorlog tegen Donetsk en Lugansk te ontketenen. De militieleidingen in de vrije Republieken verwachten de aanval binnen enkele dagen of weken, en alle eenheden zijn in staat van paraatheid gebracht. Het staat vast dat Rusland niet zal toestaan dat Kiev de Donbass bezet, en een aanval door het Oekraïense leger lijkt dan ook een zelfmoordmissie. Maar het westen kan zo’n aanval natuurlijk wel gebruiken om een regelrechte confrontatie met Moskou te zoeken. We weten immers dat ze precies daar op uit zijn. Wat er dan met het Oekraïense leger gebeurd laat het westen koud. De Oekraïne is al jaren de belangrijkste pion op het schaakbord van de oorlogshitsers. Dat de bevolking van het land het grootste slachtoffer van dit alles is kan niemand wat schelen. De mensen worden door de elite gebruikt, en daarna weggegooid als oud vuil. Jammer dat maar enkelen dit in de gaten hebben. Intussen lopen de spanningen aan de contactlijn steeds verder op. Er zijn weer vaker beschietingen en recentelijk heeft Kiev een aanval met een drone geprobeerd. De drone werd door de milities uit de lucht geschoten.

Terwijl het zwaarte punt van de Amerikaanse provocaties in Europa liggen, wordt natuurlijk ook de rest van de wereld niet vergeten. Met Biden is de oorlogsgeest van Obama en Clinton terug in het Witte Huis. Er zijn al Amerikaanse bommen op Syrië gevallen, en er wordt ook gesproken over het sturen van troepen. Het hele Midden Oosten biedt ontelbaar veel mogelijkheden voor provocaties en agressie, en daar zullen de Amerikanen in de komende tijd zeker gebruik van maken. Uiteindelijk kan alleen de bezonnenheid van Poetin een echte oorlog verhinderen. Maar daar moeten we wel bij aantekenen dat het Russische geduld niet eindeloos is. En dat is ook terecht, want agressie kan niet doorlopend onbeantwoord blijven.

Hier in Europa moeten we ons opmaken voor een lange periode van onzekerheid. De donkere wolken nemen steeds meer toe, maar wanneer er echt iets gaat gebeuren is moeilijk te voorspellen. Daarom is waakzaamheid geboden, te meer ook omdat het westen de Corona crisis zal gebruiken om de militaire intenties zo lang mogelijk uit het zicht te houden. In een aantal landen worden de demonstraties tegen de Corona maatregelen al gebruikt om de spanningen in het Oosten onder de aandacht te brengen. Ook zijn er veel oproepen tot vrede, en is er steun voor Rusland. Een prima combinatie die op dit moment de beste strategie is. We moeten voorkomen dat Europa tot slagveld wordt, en dat kan alleen als genoeg mensen wakker worden en de gevaren zien. Net als in het geval van de Corona dictatuur, hebben we nog een klein beetje tijd om de militaire plannen van de Amerikanen en hun Europese handlagers te stoppen. Maar de klok tikt.

Comments

comments

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *