Bitcoin naar 1 miljoen dit jaar – Martin Vrijland


De Bitcoin tikte 15 maart 2021 al een keer de € 50.000 aan (waarmee mijn voorspelling van 30 december 2020 uitkwam), maar het is simpele logica te begrijpen dat de waarde van de Bitcoin binnen nu en een maand naar de honderdduizend gaat en dit jaar zelfs waarschijnlijk nog een miljoen waard wordt. Waarom voorspel ik dat?

Welnu, dat zit hem in het feit dat Bitcoin inmiddels door grote institutionele beleggers omarmd is en er meer kapitaal in Bitcoin zit dan in zilver. Alleen de goudhandel heeft nog meer volume. En als er inmiddels tientallen miljarden in Bitcoin zitten, kunnen die grote beleggers daar niet zomaar weer uitstappen. Dat zou een aderlating voor hun portefeuille zijn.

Daarnaast is Bitcoin de ideale manier om de hegemonie van de dollar te ondermijnen. Je kunt gewoon internationaal kopen en verkopen in Bitcoin zonder afhankelijk van die dollar te zijn en in sommige landen met hoge inflatie is het beter om de lokale munteenheid sowieso links te laten liggen. Nigeria is een goed voorbeeld van hoe Bitcoin de internationale handel in de lift heeft geholpen.

Ja, de Bitcoin is tevens traceerbaar geld en dus stel ik mij op het standpunt dat het onderdeel van het masterscript is dat de dollar gesloopt moet worden en dat het einde oefening met de wereldmacht van de VS is. Wil dat ook zeggen dat de Bitcoin daarmee de dollar gaat vervangen als wereldstandaard? In sommige landen is dit wel al het geval. Andere landen of gebieden lijken de Bitcoin nog een beetje dwars te liggen, maar dat kan ook zijn om te maskeren dat ze het eigenlijk wel willen om zo niet de hete “u ondermijnt de dollar” adem van de VS in de nek te krijgen.

Hoe je het ook wendt of keert en of landen of unies als de EU nu wel of niet hun eigen traceerbare cryptomunt zullen lanceren: de BItcoin lijkt te groot om nog weg te denken en zal daarmee in ieder geval de rol van goudstandaard op zich kunnen nemen; daarmee fysiek goud vervangende.

Fysiek goud als goudstandaard heeft voor- en nadelen, maar in principe is het lastiger traceerbaar, en minder snel verhandelbaar. Een staaf goud heb je toch minder snel van Nigeria in China dan een Bitcoin. En goud kun je ook roven; zoals in de zin van landjepik en mijnen opeisen. Je kunt ook meer Bitcoin mijnen, maar daarvoor moet je open en bloot en voor iedereen zichtbare investeringen doen, die voor iedere Bitcoin mijner gelijkwaardig zijn. Je hebt niets aan een oorlogsvloot als het gaat om Bitcoin mining. Wat dat betreft is het dus een neutraler middel.

Waarom de Bitcoin dan volgens mij binnen nu en een maand naar de honderdduizend gaat en voor het einde van het jaar naar de miljoen? Dat heeft twee redenen:

  1. De economie gaat instorten en dus willen spaarders hun geld veilig stellen (over op de loer liggende oorlog nog maar niet gesproken)
  2. De dollar (en de euro in haar kielzog) zal ineenstorten vanwege het ongebreideld bijdrukken van geld en het direct in de zak van de burger vloeien van dat geld (corona-stimuli), met hyperinflatie tot gevolg

Kortom: hoewel we allemaal niet op traceerbaar geld zitten te wachten, omdat het waarschijnlijk aan een social credits systeem (zie China) gekoppeld zal gaan worden, lijkt de Bitcoin de enige veilige haven voor spaarders. The only way to buy and sell in the nearby future is Bitcoin.

Bron linkvermeldingen: reuters.comSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *