‘Alle cijfers in het rood? Het gaat helemaal niet slecht’


Alle coronacijfers staan in het rood, waarschuwde het RIVM vandaag. Volgens het instituut zijn deze week ‘alle relevante coronacijfers gestegen’. Zo steeg het aantal besmettingen met 13 procent tot ruim 51.000 en steeg het percentage positieve testen van 8,1 naar 8,5 procent. Verder zijn 1578 mensen met corona in de ziekenhuizen opgenomen. Dat waren er een week ervoor 1513, aldus het RIVM. De Nederlandse media tikten het bericht braaf over.

Niet iedereen slikt de cijfers van het RIVM voor zoete koek. Hans de Geus, beurscommentator bij RTL Z, maakte er gehakt van. “Ik weet niet waarom het RIVM zich genoodzaakt ziet journalistieke koppen boven hun eigen berichten te zetten. Dat kunnen we beter zelf doen,” zei hij vanmiddag. “Als je in de cijfers kijkt, dan gaat het helemaal niet slecht.”

Dan moet je wat

“Ze hebben natuurlijk die derde golf voorspeld en die komt maar niet, dus dan moet je wat,” vervolgde De Geus. “Dan maak je de kop maar wat negatiever.” De beursanalist verdiepte zich in de cijfers en kwam tot de ontdekking dat het percentage dat positief wordt getest geleidelijk daalt. Ook de IC-opnames nemen niet meer toe en het R-getal daalt, benadrukte hij.

Waarom waarschuwt het RIVM dan dat het R-getal boven de 1 zit? “Ze hadden allemaal rampen voorspeld en een derde golf. Dat past niet bij een dalend [R-getal],” reageerde De Geus. Het vervelende van zo’n kop – ‘alle coronacijfers in het rood’ – is dat iedereen dat voor waarheid aanneemt en overneemt, zei hij.

4.8
51
stemmen

Beoordeel dit artikel

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *