Nederland één van de koplopers


Er wordt in Nederland op grote schaal gevaccineerd tegen corona. Volgens coronaminister Hugo de Jonge is het vaccin de enige uitweg uit de crisis. Mensen die kritische vragen stellen over bijwerkingen worden door hem beticht van het verspreiden van nepnieuws en complottheorieën. De Jonge heeft herhaaldelijk gezegd dat de vaccins effectief en veilig zijn.

Hoe veilig zijn ze daadwerkelijk? Sinds kort is het mogelijk om op de website van de Europese database van rapporten over vermoedelijke bijwerkingen van geneesmiddelen (EudraVigilance) rapporten voor coronavaccins te raadplegen. Die schetsen een niet al te rooskleurig beeld.

Tot 13 maart zijn na toediening van de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca in Europa 3964 sterfgevallen en 162.610 gevallen van aandoeningen gemeld, schrijft website The Gateway Pundit. Het aantal sterfgevallen per vaccin: AstraZeneca 451, Pfizer 2540 en Moderna 973.

Eén van de koplopers

EudraVigilance meldt over de database: “Meldingen die worden ingediend bij EudraVigilance betreffen vermoedelijke bijwerkingen van geneesmiddelen die worden waargenomen in de fasen vóór en na toelating. Het systeem maakt detectie mogelijk van signalen van vermoedelijke bijwerkingen die eerder niet bekend waren en van nieuwe informatie over bekende bijwerkingen.”

“De informatie op deze website heeft betrekking op vermoedelijke bijwerkingen, dat wil zeggen medische incidenten die na het gebruik van een geneesmiddel zijn waargenomen, maar die niet noodzakelijk gerelateerd zijn aan of veroorzaakt zijn door het geneesmiddel.” Dit zou zomaar geschreven kunnen zijn door Hugo de Jonge. Die zei eerder dat eventuele bijwerkingen optreden ‘na vaccinatie met het middel, niet door vaccinatie’.

Als je kijkt naar het totale aantal gevallen van bijwerkingen per land valt één ding op: Nederland is één van de koplopers. We moeten alleen Italië nog voor ons dulden. Voor zowel het AstraZeneca-vaccin als dat van Moderna steekt ons land er met kop en schouders bovenuit. In het geval van het Pfizer-vaccin staat Nederland op een derde plaats, vlak achter Frankrijk.

Hieronder de grafieken per coronavaccin, geactualiseerd tot 27 maart 2021.

coronavaccin

Aantal gevallen van bijwerkingen voor het Pfizer-vaccin (www.adrreports.eu)

coronavaccin

Aantal gevallen van bijwerkingen voor het AstraZeneca-vaccin (www.adrreports.eu)

coronavaccin

Aantal gevallen van bijwerkingen voor het Moderna-vaccin (www.adrreports.eu)

[The Gateway Pundit]

5
4
stemmen

Beoordeel dit artikel

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *