Dit is wat de EMA echt zegt over het AstraZeneca-vaccin


Een team Noorse wetenschappers zegt dat de bloedproppen na vaccinatie met AstraZeneca worden veroorzaakt door het vaccin. “We hebben de oorzaak achterhaald. En enkel het vaccin kan die verklaren,” zei Pal Andre Holme van het universitair ziekenhuis van Oslo.

Volgens zijn team kan het vaccin een heftige immuunrespons uitlokken, die de bloedproppen kan verklaren. In Noorwegen werden de afgelopen week drie verpleegkundigen in het ziekenhuis opgenomen nadat ze een combinatie van bloedklonters en weinig bloedplaatjes vertoonden. Eén van hen overleed later.

Ook in Duitsland acht men een verband tussen het krijgen van een trombose en de AstraZeneca-prik ‘niet onwaarschijnlijk’. In Duitsland kregen zeven mensen die met dat vaccin waren ingeënt bloedproppen in de hersenen en daarnaast ontwikkelden zij een tekort aan bloedplaatjes. Het gaat om zes vrouwen en een man van tussen de 20 en 50 jaar oud. Drie van hen zijn overleden, blijkt uit gegevens van het Paul Ehrlich-Instituut (PEI), de Duitse geneesmiddelenautoriteit.

Wat zegt de EMA echt?

Gisteren meldden de media dat het coronavaccin van AstraZeneca volgens geneesmiddelenautoriteit EMA ‘veilig’ is. Vervolgens werd bekend dat het prikken met het vaccin in de loop van volgende week wordt hervat in Nederland. Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei dat de kans op bijwerkingen door het AstraZeneca-vaccin ‘extreem klein’ is.

De Vlaamse publieke omroep VRT meldde dat er geen oorzakelijk verband is tussen de prik van AstraZeneca en bloedstolsels of trombose, schrijft P-magazine. Wat zegt de EMA nu echt hierover?

Verder onderzoek

In het persbericht schrijft de EMA letterlijk: “Het aantal gemelde gevallen overstijgt het aantal verwachte gevallen en een oorzakelijk verband – hoewel niet bevestigd – kan om die reden niet worden uitgesloten.” En verder: “Een causaal verband met het vaccin is niet bewezen, maar is mogelijk en verdient verder onderzoek.”

De geneesmiddelenautoriteit gaat daarom verder met de wetenschappelijke analyse. Dat is wat anders dan ronduit stellen dat er geen oorzakelijk of causaal verband is.

4.7
35
stemmen

Beoordeel dit artikel

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *