arts kan aansprakelijk zijn voor vaccinschade


De deals over de coronavaccins zijn gebombardeerd tot staatsgeheim. Daardoor bestaat er veel onduidelijkheid over aansprakelijkheid voor bijwerkingen. Wie draait er op voor bijwerkingen van het vaccin? Hierover wordt door regeringen een rookgordijn opgetrokken.

Het is bekend dat AstraZeneca in contracten heeft gevraagd om vrijwaring van aansprakelijkheid. Het ministerie van Volksgezondheid liet weten dat ‘aansprakelijkheid bij het bedrijf blijft’, maar dat overheden bedrijven ‘wel vrijwaring kunnen geven van bepaalde aspecten van de aansprakelijkheid’.

Informed consent

En hoe zit het met de artsen die het coronavaccin toedienen? Die kunnen aansprakelijk zijn voor eventuele gezondheidsschade, waarschuwt oud-advocaat Frank Stadermann. Hij schrijft in het Advocatenblad dat artsen bij het toedienen van een vaccin een plicht hebben vooraf de cliënt te informeren over mogelijke schadelijke bijwerkingen.

“Artsen die wel aan hun informed consent-verplichting hebben voldaan, kunnen niettemin aansprakelijk zijn voor gezondheidsschade die het door hen toegediende Covid-19-vaccin onverhoopt teweegbrengt,” stelt Stadermann, gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht. “De rechter zal dan vermoedelijk het vaccin beschouwen als hulpzaak waarvan de arts zich bediende.”

Medisch experiment

Advocaat Aldert Nijhuis merkt daarbij op dat in de analyse van Stadermann nog buiten beschouwing wordt gelaten dat diverse mRNA-vaccins door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) slechts voorwaardelijk binnen de EU zijn toegelaten en zich dan ook nadrukkelijk in een experimenteel stadium bevinden.

De ‘informed consent’ moet volgens de advocaat onder deze omstandigheden de volgende zinsnede bevatten: “U dient zich ervan bewust te zijn dat u meedoet aan een medisch experiment.”

[Advocatenblad]

4.8
8
stemmen

Beoordeel dit artikel

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *