Italië stelt onderzoek in naar AstraZeneca-baas


Nederland stopt tot eind maart uit voorzorg met inenten met het AstraZeneca-vaccin. Er zijn zes nieuwe meldingen binnengekomen van bijwerkingen in Scandinavië. Het gaat om ernstige symptomen van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes bij volwassenen onder de 50.

Er zijn nu ook diverse sterfgevallen gemeld na toediening van het vaccin. In Italië is een onderzoek ingesteld naar aanleiding van zes overlijdens. Daarnaast is er een onderzoek wegens mogelijke nalatigheid geopend tegen de baas van AstraZeneca.

Vaccinatiestop in 11 Europese landen

Elf landen in Europa, twee in Afrika en twee in Azië zijn tijdelijk gestopt met het AstraZeneca-vaccin. Denemarken was het eerste Europese land dat stappen ondernam na meldingen van bloedstolsels. Noorwegen heeft al een paar dagen te maken met dit soort gevallen. IJsland, Duitsland, Bulgarije, Luxemburg, Ierland, Estland, Letland, Litouwen en Nederland zijn ook tijdelijk gestopt.

Italië: onderzoek naar zes overlijdens

In Italië werd 10 dagen na de AstraZeneca-vaccinatie een leraar dood in bed aangetroffen. De Italiaanse justitie doet momenteel onderzoek naar dit sterfgeval en nog vijf andere gevallen die verband zouden kunnen houden met de vaccinatie, waaronder de dood van twee militairen en een politieagent op Sicilië. De vaccinpartij is in beslag genomen en wordt geanalyseerd. Duizenden Italianen, vooral leraren, hebben hun vaccinatieafspraak geannuleerd.

Ook Afrika en Azië reageren

De Democratische Republiek Congo heeft naar aanleiding van de berichten besloten om de uitrol van het AstraZeneca-vaccin uit te stellen. Het land heeft 1,7 miljoen doses gekregen. Zuid-Afrika schortte in februari de toediening op na ‘tegenvallende testresultaten’ van dat vaccin.

India maakte zaterdag bekend nader onderzoek te zullen doen naar bijwerkingen van het vaccin. Thailand schortte als eerste land in Azië het gebruik van AstraZeneca op.

WHO, EMA en AstraZeneca: geen probleem

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de WHO zien geen verband tussen de AstraZeneca-vaccinatie en bloedstolsels, en adviseren om te blijven prikken. De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA wees er vorig jaar wel op dat bloedaandoeningen een mogelijk gevolg kunnen zijn van een coronavaccinatie.

Zo’n vijf miljoen Europeanen hebben inmiddels het AstraZeneca-vaccin gekregen. Volgens het bedrijf zelf ‘is er geen bewijs voor een verhoogd risico op bloedproppen bij mensen die zijn gevaccineerd’.

[Wochenblick]

4.8
51
stemmen

Beoordeel dit artikel

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *