Anti-immigratie, xenofobie om de Nederlandse verkiezingen te domineren: DENK-partij


Aangezien COVID-19-beperkingen en anti-islam, anti-immigratieretoriek naar voren komen bij de komende verkiezingen, wil de DENK-partij dit probleem aanpakken en een meer inclusief standpunt innemen in de Nederlandse politieke scene.

De pandemie van het coronavirus en de veelbesproken kwestie van immigratie zullen de komende Nederlandse algemene verkiezingen domineren, aangezien kiezers volgende week naar de stembus zullen gaan terwijl premier Mark Rutte op koers ligt om een ​​vierde ambtstermijn te winnen.

“Zoals bij elke verkiezing neemt het populisme helaas verder toe. Er ontstaat een beleid tegen Turkije en de islam ”, zegt hoofd van de Nederlandse DENK-partij en plaatsvervanger Tunahan Kuzu tegen Daily Sabah, waarmee hij aangeeft dat zijn partij zich verzet tegen degenen die mensen discrimineren en de islam belasteren.

Kuzu legde uit dat DENK werd opgericht nadat hij de Labour Party in 2014 had verlaten vanwege hun rigide integratiebeleid, en onderstreepte dat hij van plan was een nieuwe politieke beweging op te bouwen in het licht van een politiek die geleidelijk harder wordt en naar rechts neigt.

“Honderdduizenden jongeren van buitenlandse afkomst die in dit land wonen, worden niet gelijk behandeld vanwege een vals integratiebeleid”, zei Kuzu. Hij zei dat ze zelfs gediscrimineerd worden in de dagelijkse routine, ook bij het vinden van een baan of het huren van een huis. “We verheffen onze stem zodat onze burgers van derde generatie Turken, Marokkanen en Surinamers gelijke rechten hebben. Het is onze rol om dit overal te laten horen, ook in het Parlement. ”

De DENK-partij heeft momenteel drie afgevaardigden in het parlement en bijna 30 raadsleden in gemeenten. De partij wordt gesteund door Turken, Marokkanen, Surinaamse en Nederlanders. “Onze boodschap is niet alleen aan mensen van allochtone afkomst, maar ook aan Nederlanders. Nederland is van ons allemaal. De honderdduizenden allochtone mensen in het land maken deel uit van Nederland ”, benadrukt Kuzu.

Hoewel extreemrechts nooit een belangrijke kracht is geweest in het Nederlandse politieke landschap, heeft het wel bestaan ​​en een aanzienlijk aantal mensen aangetrokken.

Ondanks dat Nederland onlangs de ergste rellen sinds decennia heeft geleden vanwege de COVID-19-avondklok, voert premier Mark Rutte de leiding in de peilingen, aangezien de Nederlanders zich na een jaar van de pandemie rond de vlag lijken te scharen.

Maar temidden van een harde COVID-19-lockdown, vertoont die steun tekenen van erodering naarmate de Nederlanders moe worden van pandemische beperkingen .

“Hoewel de Nederlanders boos zijn op Rutte vanwege de beperkingen van het coronavirus, zullen ze hem toch genoeg stemmen geven om 39 zetels te behalen dankzij hun gezond verstand”, zei journalist Ilhan Karaçay.

Kuzu legde uit dat hoewel de sfeer wordt beïnvloed door de coronaviruspandemie, de DENK-partij nog steeds kiezers ontmoette, naar hun problemen luisterde en deze kwesties naar het parlement bracht.

Rutte leidt

In totaal 37 partijen, de meeste sinds decennia, strijden om 150 zetels in de Tweede Kamer, in een druk politiek landschap dat doorgaans tot logge coalities leidt.

De verkiezingen worden gehouden over drie dagen, te beginnen met een beperkt aantal stemhokjes die op 15 en 16 maart opengaan voor mensen die extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus vóór de belangrijkste stemdag op 17 maart. Ongeveer 2,4 miljoen mensen van 70 jaar en ouder zijn stemgerechtigd per post.

De conservatieve Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) van Rutte zal momenteel naar verwachting ongeveer twee keer zoveel zetels winnen als zijn naaste rivaal in het Lagerhuis met 150 zetels.

De VVD van Rutte heeft momenteel 33 zetels en leidt samen met het conservatieve CDA en ChristenUnie een vierpartijencoalitie en de centrumlinkse D66.

Als de VVD naar voren komt als grootste partij in de Tweede Kamer, staat de 54-jarige Rutte als eerste in de rij om de volgende regeringscoalitie van het land te vormen en begint aan een vierde ambtstermijn. Dat zou hem de langstzittende Nederlandse premier maken en de 12-jarige ambtstermijn van Ruud Lubbers inhalen.

De grootste Nederlandse oppositiepartij is de Partij voor de Vrijheid (PVV) onder leiding van de populistische, anti-islamwetgever Geert Wilders, die harde kritiek heeft geuit op de aanpak van de COVID-19-crisis door de regering, vanaf de trage start van het vaccinatieprogramma tot het opleggen van een avondklok.

“Helaas blijven mensen als Wilders dagelijks de islam belasteren. De meeste partijen hebben dit erkend. Toch aarzelen we niet om dergelijke racistische daden overal en altijd tegen te gaan ”, voegde Kuzu eraan toe.

“Immigranten en moslims worden natuurlijk getroffen door dergelijke racistische uitlatingen. Racistische en brutale woorden tegen de islam normaliseren en natuurlijk zijn immigranten en moslims vervreemd ”, onderstreepte hij, zeggend dat de mensen zich daarom moeten verenigen en laten zien dat ze dergelijke taal niet accepteren.

Het rechtse populistische Forum voor Democratie van Thierry Baudet, dat twee jaar geleden sterk presteerde tijdens provinciale verkiezingen, is het afgelopen jaar geïmplodeerd te midden van berichten over antisemitisme in zijn gelederen.

“Geert Wilders en zijn soort zijn monsters gemaakt door 9/11. Vroeger neigde het Nederlandse volk niet naar dergelijke ideologieën. Beruchte politici zoals (extreemrechtse Nederlandse politicus Joop) Glimmerveen in de jaren 80 en (Nederlandse politicus van de Centrumpartij (CP) en later oprichter van de Centrumdemocraten (CD) partij Hans) Janmaat in de jaren 90 zouden geen stemmen krijgen, ” Zei Karaçay.

Hij legde uit dat na 9/11 een extreemrechtse politicus, Pim Fortuyn, echter aan populariteit won, maar werd vermoord. De flamboyante Fortuyn, bekend om zijn extreemrechtse, anti-islam en anti-immigranten houding, werd op een parkeerplaats neergeschoten door een dierenactivist, een daad die het liberale Nederland van zichzelf als een verenigde en veilige samenleving verbrijzelde.

Karaçay zei dat Wilders momenteel punten verliest en stelde dat Baudet “van dezelfde ideologie” de afgelopen jaren behoorlijk populair was en een aanzienlijk aantal stemmen heeft gewonnen.

Omgekeerd verklaarde Ibrahim Görmez, gepensioneerd directeur van de Nederlandse islam radio- en televisie-instelling: “Helaas hebben Wilders en Baudet hun partijprogramma’s gebouwd op anti-islamretoriek en hebben ze een enorm stempotentieel”, wat aangeeft dat andere partijen ook zien dat een dergelijke pad blijkt effectief. “De DENK-partij in dit opzicht is een grote kans”, vervolgde hij.

Journalist Burhanettin Carlak legde uit dat de mensen in Nederland zeer kritisch zijn en alles in vraag stellen in plaats van bewegingen te volgen.

“Ik verwacht geen verandering in de banden van het Nederlandse volk met de universele democratie en mensenrechten. Nederlanders zijn voorzichtig, terughoudend en houden niet van grote politieke avonturen ”, zei hij.

Door te zeggen dat, hoewel marginale partijen niet de regerende partij worden, ze conventionele partijen beïnvloeden, voegde Carlak eraan toe: “Toch zijn er momenteel weer twee racistische, xenofobe en islamofobe partijen onder de vier hoofdpartijen.”

Stemmen is net zo belangrijk voor mensen van buitenlandse afkomst als voor Nederlanders, onderstreepte Karaçay, waarin hij toelichtte dat Nederland in 1986 buitenlanders stemrecht gaf bij lokale verkiezingen, terwijl het verplicht is om een ​​Nederlander te zijn om te stemmen bij algemene verkiezingen.

Volgens statistieken zijn er ongeveer 410.000 mensen met een migratieachtergrond uit Turkije in het land. Karaçay verklaarde dat ongeveer 230.000 kiezers en passief kiesrecht hebben, terwijl hij erop wees dat er 34 mensen van Turkse afkomst zijn op de verkiezingslijsten van 37 partijen.

Carlak verklaarde verder dat de Nederlanders moeten inzien dat het Turkse volk in het land niet is zoals andere etnische minderheden en dat de Turkse staat Nederlandstalige functionarissen zou moeten sturen om te werken in de buitenlandse missies van het land om het profiel van Turken in Nederland verder te versterken als evenals de bilaterale betrekkingen verbeteren.

Hij zei dat het ministerie van Buitenlandse Zaken en religieuze functionarissen uit Nederland zouden moeten komen, terwijl ze ook de nieuwe gerechtelijke hervormingen in Turkije ter sprake zouden moeten brengen, en zei dat ze ook de Turken in het land ten goede zullen komen.

Anti-immigratie in opkomst

De laatste Nederlandse verkiezingen in 2017 wekten in heel Europa de vrees op dat Wilders een golf van populisme naar de overwinning zou kunnen leiden na de Brexit-stemming in 2016 in Groot-Brittannië en de verkiezing van Donald Trump in de VS.

Wilders heeft onlangs gezegd geen spijt te hebben en is bereid zijn campagne tegen immigratie “op te voeren”, ondanks het feit dat het coronavirus de algemene verkiezingen van volgende week zal domineren.

“Kwesties als immigratie zijn nog steeds belangrijk. Voor mijn kiezers staat het nog steeds op nummer één. Maar als je naar de gemiddelde Nederlander kijkt, is corona inderdaad nummer één”, vertelde Wilders in een interview aan Agence France-Presse (AFP). Tweede Kamer deze week.

Desondanks zei Wilders dat hij geen reden zag om de anti-immigratie- en anti-islamretoriek die zijn politieke carrière van twee decennia heeft bepaald, te laten vallen.

“De immigratie van niet-westerse immigranten is een existentieel probleem”, zegt Wilders. “Ik denk dat we zelfs een stapje verder moeten gaan, om meer te investeren in de verwezenlijking van dit beleid (van het tegengaan van immigratie).”

Rutte en andere partijen hebben gezworen Wilders uit te sluiten van welke coalitie dan ook, een zet die de PVV-chef “zeer ondemocratisch” noemt.

“Hoe meer mensen op mijn partij stemmen, hoe moeilijker het wordt om ons uit te sluiten”, aldus Wilders.

Karaçay wees er ook op dat “het onmogelijk is dat Wilders deel zal uitmaken van een coalitie. Geen enkele partij wil met hen een coalitie vormen. “

Wilders had ook geen berouw over acties uit het verleden, waaronder plannen voor een cartoonwedstrijd van de profeet Mohammed in 2018 die hij afzegde na het ontvangen van doodsbedreigingen.

Hij werd ook veroordeeld voor het collectief beledigen van Marokkaanse mensen tijdens een bijeenkomst in 2014 – hoewel hij later werd vrijgesproken van discriminatie.

Vorige maand kwam Wilders ook onder vuur te liggen voor een provocerende post die hij op Twitter deelde , waarin hij de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan een “terrorist” noemde, omdat ambtenaren kritiek hadden op de wetgever en aanklagers een onderzoek naar zijn post begonnen.

Haatmisdrijven tegen moskeeën en moslims zijn de afgelopen jaren in heel Europa in opkomst, deels aangewakkerd door het succes van anti-immigranten en anti-moslimgroepen bij het verwerven van politieke macht.

“De opkomende populistische, racistische en anti-moslimbeweging is inderdaad gevaarlijk. Politici moeten de nadruk leggen op deze kwestie. Ze moeten dit afwijzen in plaats van het te normaliseren. Dit soort politiek compliceert de toekomst van honderdduizenden jongeren en leidt ertoe dat ze vervreemd raken, ”verklaarde Kuzu, zeggend dat iedereen trots moet kunnen zijn op zijn identiteit en religie.

De combinatie van nationalisme met de nadruk op anti-islam en anti-EU retoriek spreekt sommige kringen in Nederland aan.

Volgens het Migration Policy Institute zorgden twee traumatische gebeurtenissen voor een opening voor Wilders op het Nederlandse politieke toneel: de moord op Fortuyn in 2002 en de daaropvolgende moord op filmmaker Theo van Gogh in 2004 door een Nederlands-Marokkaanse burger nadat hij kritiek had op de behandeling van vrouwen. in de islam.

“Wilders, die in 2006 de radicaal-rechtse PVV oprichtte, profiteerde hiervan door zijn platform te verankeren in een virulente kritiek op de islam. En hoewel zijn opruiende retoriek door de mainstream werd afgewezen, nam zijn populariteit toe nadat hij in december 2016 schuldig werd bevonden aan haatzaaiende uitlatingen tegen Marokkanen, ”aldus een rapport dat tijdens de vorige verkiezingen werd gepubliceerd.

Comments

comments

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *