Zweden op een kruispunt – INDIGNATIE


De veelbesproken Zweedse bijzondere route in de coronacrisis heeft een gevarieerde achtergrond. Meer dan 200 jaar vrede en vrijheid hebben geleid tot een sterke grondwet die niet gemakkelijk te veranderen is. Tegelijkertijd zijn minderheidsregeringen en een sterke federale structuur bepalende kenmerken van Zweden. Het land wordt momenteel geregeerd door een minderheidsregering die bestaat uit sociaal-democraten en een milieupartij, die het centrum van de burgerlijke blokpartijen en liberalen tolereert. Er zijn echter verkiezingen voor de Reichstag voor 2022, dus het potentieel om politieke punten te halen uit de huidige crisissituatie kan niet over het hoofd worden gezien.

Over het algemeen heeft de Zweedse bevolking een groot vertrouwen in de wetenschap, dus de Zweedse volksgezondheidsautoriteit loopt al lang voorop bij het aanpakken van de pandemische situatie. Met de verkeerd beoordeelde tweede golf van in het laboratorium gediagnosticeerde Covid-19-gevallen in het najaar van 2020 verloor het echter het vertrouwen in delen van de bevolking. Een ondoordachte verklaring van de Zweedse koning op televisie zette vervolgens politici in december onder druk. Inmiddels is aangetoond dat de coronacrisis in Zweden zich vooral ontwikkelt tot een democratiecrisis.

Al in het voorjaar van 2020 kreeg de regering voor enkele maanden uitgebreide wettelijke bevoegdheden om de coronacrisis het hoofd te bieden. De tijdelijke wet liep in de zomer af zonder ooit te zijn toegepast. Tegelijkertijd werd de Reichstag teruggebracht van 349 tot 55 actieve leden met een roterend lidmaatschap (1). Als gevolg hiervan kan de diversiteit aan meningen in het Parlement niet langer worden weerspiegeld in de debatten. De verschillen tussen de individuele partijen met betrekking tot de coronastrategie zijn niet bijzonder uitgesproken.

Onder druk van de nationale leidende media, gecontroleerd door de mediahuizen Bonnier en Schibsted, was de vraag naar een pandemiewet in de late herfst opnieuw luid. Een voorlopige wet werd rond de jaarwisseling in een versneld proces opgesteld en zal van 10 januari tot eind september 2021 van kracht zijn. Als gevolg van de pandemiewet zijn sindsdien openbare bijeenkomsten beperkt tot 8 personen (2). Uitzonderingen voor demonstraties worden niet voorzien, ook niet als er een hygiëneconcept wordt gepresenteerd.

Als gevolg van de Pandemic Act werd de openbare ruimte in feite geblokkeerd als een projectievlak voor de diversiteit van meningen, zonder dat de regering of de Reichstag actief voor realistische alternatieven pleitte – zoals een landelijke open tv-zender. Noch de publieke, noch de particuliere media hebben hun belofte om objectieve berichtgeving te leveren zelfs maar de helft waargemaakt. Brieven aan de redacteur waarin de coronacrisis kritisch werd behandeld, hadden weinig kans op publicatie, ook al verwezen ze naar een groot aantal wetenschappelijke referenties uit gerenommeerde bronnen. Hetzelfde probleem deed zich voor bij opmerkingen van lezers. Een link naar het Wikipedia- artikel over kudde-immuniteit was voldoende reden om een ​​opmerking te verwijderen.

In meer dan 200 jaar vrede heeft Zweden dit soort autocratisering en harmonisatie niet meegemaakt.

Een ervaring die geëngageerde particulieren rond de 30-jarige Filip Sjöström ertoe aanzette om op 6 maart op te roepen tot een “duizendmannenmars”. Volgens de verklaringen van Sjöström zocht hij meer dan drie weken voor het evenement actief communicatie met de verantwoordelijke politieagenten in dialoog, zonder dat de politie enige bereidheid toonde tot een constructieve gedachtewisseling (3). Hij werd dus gedwongen om het evenement te organiseren zonder officiële goedkeuring voor zijn democratische overtuigingen, ook om een ​​precedent te scheppen voor de rechterlijke toetsing van de pandemiewet.

Verdere voorbereidingen werden voornamelijk getroffen via de Facebook- en Telegram-groepen Frihet och Sanning – Freedom and Truth (4, 5). Alle potentiële deelnemers werden openlijk geïnformeerd over de juridische risico’s van het evenement, waaronder het opleggen van boetes van 2.000 Zweedse kronen (ongeveer 200 euro) per persoon voor het overtreden van de vergaderlimieten van de Corona-verordening.

Ondanks de twijfelachtige juridische situatie verzamelde zich op de middag van 6 maart om 14.00 uur punctueel een onverwacht groot aantal demonstranten op Medborgarplatsen in het centrum van Stockholm (6). De politie heeft zelf geen aangifte gedaan van het aantal deelnemers, hoewel er wel drones in gebruik waren (7). Vanuit de kringen van de organisatoren waren de schattingen ongeveer 1.500 demonstranten (3).

De menigte deelnemers was gemengd door alle leeftijdsgroepen. Er hing een vriendelijke, vredige sfeer. De getoonde posters waren kritisch over de samenleving en technologie, maar hadden bijna geen politieke referenties. Na een kort gesprek met de politie kon een mobiel podium worden opgetrokken en kondigden de organisatoren aan dat het evenement zou kunnen plaatsvinden. Helaas bleek het gedrag van de politie inconsistent. Tussen de organisatoren en de politie begon een kat-en-muisspel, waarbij een menselijke beschermingsmuur rond het podium werd gevormd toen de politie aangaf het podium van achteren te willen ontruimen.

Bij het verschijnen van gastspreker Heiko Schöning verspreidde de politie luidsprekermededelingen die voor de deelnemers onbegrijpelijk waren. In de buurt van de deelnemers werden geen dialoogagenten ingezet; in plaats daarvan werden individuele demonstranten van de zijkant weggeleid om de weg vrij te maken voor de politie om het podium te bereiken. Tijdens de interventie is door gebrek aan zorg van de politie in ieder geval één demonstrant gevallen. Desgevraagd liet de bedrijfsleiding weten dat de geredde personen zonder verdere identificatiemaatregelen slechts 10 minuten rijden van de locatie zouden zijn. De betrokkenen hebben later gemeld dat de politieagenten hun naam en servicenummers hebben opgegeven en zich correct hebben gedragen. De poging van de politie om op het podium te komen werd uiteindelijk zonder succes afgelast,

De organisatoren hadden de route uitgestippeld voor de daaropvolgende mars naar Kungsträdgården door brede straten. Dit zou hebben gezorgd voor een implementatie met een laag risico met voldoende marge op het gebied van infectiebescherming. Helaas besloot de politie een minder geschikte route over smalle trappen te forceren door middel van een wegversperring met reddingsvoertuigen erover en op de achtergrond bereden politie.

Een andere politieblokkade vond plaats bij de brug naar de oude stad. Mensen die op de eerste rij de dialoog zochten met de politie, werden weggevoerd (3). Er waren ook geïsoleerde gevechten waarbij onder meer deelnemers naar de grond werden geduwd en irriterend gas werd gebruikt. Tijdens de operatie leden zes politieagenten schade die de politie niet nader definieerde (7). Een groot aantal demonstranten besloot de blokkade te omzeilen en de metro te nemen naar de laatste bijeenkomst in Kungsträdgården. Na een half uur maakte de politie de doorgang vrij voor de wachtende circa 600 deelnemers nadat de politiemaatregel ook niet-betrokken burgers ernstig belemmerde in hun bewegingsvrijheid.

Een kortere, vreedzame slotbijeenkomst vond plaats in Kungsträdgården, waarna het evenement werd beëindigd door de organisatoren (3). De politie verklaarde daarentegen dat ze hadden verklaard dat de gebeurtenis voorbij was (7).

In totaal zijn er 50 mensen verwijderd van het evenement. De organisator wordt onderzocht wegens overtreding van de regelgevingshandeling (6). De lokale regelgevende instantie had Filip Sjöström vrijdag laten weten dat ze hem als privépersoon een boete van 20.000 Zweedse kronen zouden opleggen als het evenement plaatsvindt. Sjöström zei maandag in hoger beroep te willen gaan (3). Deze procedure zou de dringend noodzakelijke juridische herziening van de pandemiewet mogelijk maken.

Voor de komende weken zijn er in Zweden verdere demonstraties voor grondwettelijke burgerrechten gepland.


Bronnen en opmerkingen:

(1) Riksdagens arbete med anledning av coronaviruset
https://www.riksdagen.se/sv/riksdagens-arbete-med-anledning-av-coronaviruset/
(2) Förordning OM Särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid – 19
https : //www.svenskforfattningssamling.se/doc/20218.html
(3) Verklaring door Filip Sjöström
https://t.me/forfrihetochsanning/93
(4) Frihet & Sanning op Facebook
https://www.facebook.com/ Frihet – Sanning – 100963718719136
(5) För Frihet och Sanning op Telegram
https://t.me/forfrihetochsanning
(6) Aftonbladet: Interview met politiewoordvoerder Mats Eriksson
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dlqrjB/ filip —Sjostrom – riskerar – 20—000 – kronor – i – vite – efter – anticorona – demo
(7) Polisen: Demonstration i centrala Stockholm
https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2021/mars/demonstration—i—centrala—stockholm/

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *