Elke Twee Jaar een Lockdown voor het Klimaat – CSTV


Lockdowns over de hele wereld leidden tot een ongekende daling van de uitstoot met ongeveer 7% in 2020, of ongeveer 2,6 miljard ton CO 2 , maar reducties van tussen de 1 miljard en 2 miljard ton zijn elk jaar van het volgende decennium nodig om een ​​goede kans te hebben om dit vast te houden. De temperatuur stijgt tot binnen 1,5 ° C of 2 ° C van pre-industriële niveaus, zoals vereist door de Overeenkomst van Parijs.

Uit onderzoek dat woensdag is gepubliceerd, blijkt dat landen hun uitstoot van broeikasgassen begonnen te vertragen voordat de Covid-19-pandemie toesloeg, maar niet tot het niveau dat nodig is om klimaatverandering te voorkomen. Sinds de lockdowns vorig jaar in veel landen werden versoepeld, zijn er  sterke tekenen dat de uitstoot weer boven het niveau van 2019 zal stijgen , wat de vooruitzichten om de doelstellingen van Parijs te halen ernstig schaadt.

Corinne Le Quéré, hoofdauteur van de studie, zei dat de wereld op een cruciaal punt stond toen regeringen geld in de wereldeconomie staken om de gevolgen van de pandemie het hoofd te bieden. “We hebben elke twee jaar een emissiereductie nodig van ongeveer de omvang van tijdens de lockdowns, maar met  totaal andere methoden “, zei ze.

Regeringen moeten prioriteit geven aan klimaatactie bij hun inspanningen om te herstellen van de pandemie, zei ze. “We hebben in het verleden niet begrepen dat we de klimaatverandering niet als bijzaak kunnen hebben. Het kan niet over één wet of beleid gaan, het moet in het hart van al het beleid worden geplaatst ”, zei ze. “Elke strategie en elk plan van elke regering moet consistent zijn met het aanpakken van klimaatverandering.”

De studie sluit aan bij ander onderzoek dat aantoont dat de  drastische daling van de uitstoot van broeikasgassen  als gevolg van de pandemie weinig invloed zal hebben op de klimaatdoelstellingen op de lange termijn, en kan worden gevolgd door een  snel herstel,  tenzij  landen snel actie ondernemen  om hun economie weg te leiden van fossiele brandstoffen.

“Er is een echte tegenstelling tussen wat regeringen zeggen dat ze doen om te doen [om een ​​groen herstel te genereren] en  wat ze doen “, zei Le Quéré. “Dat is erg zorgwekkend.”

Glen Peters, van het Cicero-centrum voor klimaatonderzoek in Noorwegen, die co-auteur was van het artikel, zei dat er structurele veranderingen nodig waren voor economieën over de hele wereld om af te stappen van fossiele brandstoffen en andere koolstofrijke activiteiten.

“De uitstoot was lager in 2020 omdat de infrastructuur voor fossiele brandstoffen minder werd gebruikt, niet omdat de infrastructuur werd gesloten”, zei hij. “Wanneer de infrastructuur voor fossiele brandstoffen weer in gebruik wordt genomen, bestaat het risico dat de emissies in 2021 sterk toenemen, zoals te zien was in de nasleep van de  wereldwijde financiële crisis in 2009. “

Het artikel,  gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change , laat zien dat veel van ’s werelds grootste economieën hun uitstoot verminderden vóór de pandemie. Het Global Carbon Project, een team van wetenschappers van over de hele wereld, ontdekte dat 64 landen hun uitstoot hadden verminderd in de periode tussen 2016 en 2019 in vergelijking met 2011 tot 2015, maar 150 landen lieten een toename in uitstoot zien in de laatste periode.

Landen moeten hun inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen dringend opvoeren, zei Le Quéré. De studie toont aan dat het jaarlijkse tempo van emissiereducties ongeveer ver-tienvoudigd moet zijn van 160 miljoen ton per jaar in landen met een hoog inkomen voordat de pandemie toesloeg.

In landen met lagere inkomens was er tussen 2016 en 2019 geen echte vertraging van de uitstoot in vergelijking met de voorgaande twee periodes van vijf jaar. Dergelijke landen moeten ook hun emissietoename in de toekomst drastisch vertragen, willen de doelstellingen van Parijs worden gehaald.

Joeri Rogelj, een klimaatdocent aan het Imperial College London die niet bij het onderzoek betrokken was, zei dat regeringen dreigen af te wijken van hun klimaatverplichtingen als gevolg van de pandemie in de haast om vastgelopen economieën opnieuw te starten.

“Regeringen moeten hun herstelstimulans op slimme, toekomstbestendige manieren gebruiken maar andere analyses hebben aangetoond dat  zeer weinig regeringen deze kans aangrijpen ,” zei hij. “Momenteel leiden de acties en investeringen van veel regeringen in reactie op Covid-19 de uitstoot in de tegenovergestelde richting.”

Dave Reay, hoogleraar koolstofbeheer aan de Universiteit van Edinburgh, ook niet betrokken bij het onderzoek, zei: “Er zijn al tekenen dat het in plaats van beter terug te bouwen (build back better), vaker een kwestie is van gewoon terugbouwen, wat dan ook. Als we enige kans willen hebben om weer op het goede spoor te komen om de doelstellingen van Parijs te halen, moet de route uit de pandemie zowel mondiaal als groen zijn. “

U kunt weer even adem halen

Onze analyse over het klimaat

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *