Zo reageert De Jonge op kritische vragen over het coronavaccin


Woensdag stelde Kamerlid Wybren van Haga (FVD) coronaminister Hugo de Jonge enkele kritische vragen over het coronavaccin. De reactie van de minister was ‘echt verontrustend’. Er kwam nog net geen stoom uit zijn oren. “Hij gedroeg zich onbeschoft en schreeuwde door Van Haga heen. Voorzitter Arib greep niet in,” stelt Forum.

Van Haga confronteerde De Jonge met de grote corona-uitbraken in verpleeg- en verzorgingstehuizen nadat er gevaccineerd is. “Er zijn een hoop verontrustende berichten.” Hij noemde onder andere het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort, waar inmiddels 22 bewoners zijn overleden, woonzorgcentrum De Meander in Zele, verpleeghuis Liemerije in Zevenaar en zorgcentrum Heelwijk in Heesch.

“Dat er mensen overlijden is één ding, maar dit lijkt te toevallig. Ik was benieuwd naar de verklaring,” zei Van Haga. De Jonge beschuldigde het FVD-Kamerlid van het zaaien van paniek. “Je komt van alles tegen op social media en met name dit type verbanden wordt heel snel gelegd. Dat kan heel giftig zijn. Als in het hoofd van mensen gaat ontstaan dat vaccinaties gevaarlijk zouden zijn, dat je daar ernstige bijwerkingen door zou kunnen krijgen, mogelijk zelfs door zou kunnen overlijden, kan dat iets doen met de vaccinatiebereidheid.”

Paniek zaaien

“Laten we nou geen paniek zaaien terwijl dat niet nodig is. Dat zou zelfs ondermijnend kunnen zijn voor de volksgezondheid,” voegde De Jonge toe. Van Haga zei helemaal geen paniek te zaaien. “Als er dit soort uitbraken zijn, consequent een week of twee weken nadat er gevaccineerd is, is het goed om dat te onderzoeken. Het is juist ontzettend belangrijk om daar transparant over te zijn.”

Op het moment dat Van Haga een zeer belangrijk punt aansneed, werd hij onderbroken door de minister. “Als iemand overlijdt, wordt er dan goed gekeken of hij overleden is aan de vaccinatie of aan onderliggend lijden? Nu is mij ter ore gekomen dat dan altijd wordt gezegd dat het onderliggend lijden prevaleert. Dan wordt hij dus geregistreerd als iemand die is overleden aan kanker of een hartaanval of wat dan ook, terwijl onze ervaring bij coronadoden precies andersom is. Iemand komt na een auto-ongeluk op de IC, krijgt een wattenstaafje in de neus en wordt een coronadode.”

Nepnieuws

“Dat is echt gevaarlijk: nepnieuws verspreiden,” onderbrak De Jonge hem. “We zitten midden in een pandemie. Het gaat over ernstige zaken.”

“Voorzitter, dit kan echt niet,” reageerde Van Haga. De minister zei: “Wat niet kan, is nepnieuws verspreiden over hoe het zit met coronabesmettingen in Nederland en over hoe het zit met gevaren rondom vaccinatie. Dat ondermijnt de bereidheid om je te willen vaccineren.”

Van Haga wendde zich tot Arib: “Voorzitter, dit is verwerpelijk. Ik was midden in een zin en u greep niet in. Dit is echt heel raar. De reactie van de minister is echt verontrustend.”

De Jonge beschuldigde FVD op Twitter van het ‘doelbewust verspreiden van nepnieuws, foutieve informatie en complottheorieën’. “Stop daarmee!” schreef hij.

Er wordt met verbazing gereageerd op de beelden. “He-le-maal gestoord die De Jonge! Hij gedraagt zich echt als een kat in het nauw die wild om zich heen begint te slaan. Respect dat Van Haga nog zo rustig weet te blijven,” twittert Sol. “Hij stampvoet er nog net niet bij. Wat een kleuter,” zegt gezondheidswetenschapper Yvonne Simons.

4.9
35
stemmen

Beoordeel dit artikel

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *