Wall Street tophandelaar waarschuwt voor plotselinge ‘Weimar’ hyperinflatie – Xandernieuws


—————————————————————————————————————————————-

Naadloos overeenkomende parallel tussen Duitsland 1914-1923 en het Westen 2010-2021

—————————————————————————————————————————————-

Is de geschiedenis zich in alle opzichten aan het herhalen, maar dan op nog veel grotere schaal? Daar lijkt het verdacht veel op. Net als in de jaren ’10 – ’20 van de vorige eeuw is er met onvoorstelbare hoeveelheden uit het niets gecreëerd geld massaal schulden opgekocht en een enorme welvaart gecreëerd, en wil iedereen daar een graantje van meepikken. Wall Street topman Michael Burry, die de bijnaam ‘Big Short’ kreeg omdat hij de eerste investeerder was die de subprime crisis (2007-2010) voorzag, waarschuwt dat er plotseling hyperinflatie zal uitbreken, net zoals destijds in de Weimar Republiek.

‘Mensen hebben gezegd dat ik de vorige keer niet heb gewaarschuwd,’ reageerde hedge fund manager ‘Big Short’ Burry op de storm aan reacties op zijn hyperinflatie voorspelling. ‘Dat heb ik wel, maar niemand luisterde. Dus waarschuw ik nu. En weer luistert er niemand. Maar ik zal bewijs hebben dat ik heb gewaarschuwd.’

Afgelopen zaterdag twitterde Burry dat de Amerikaanse regering met zijn MMT (Modern Monetary Theory, de feitelijk communistische koers die al zo’n 7 jaar in de EU wordt gevolgd) ‘inflatie uitnodigt’. De regering Biden trekt biljoenen uit om de economie en samenleving te midden van de corona crisis ‘overeind’ te houden, maar bereikt daarmee het tegendeel zodra deze weer stapsgewijs worden geopend. Als de vraag weer toenement zal al dat geld de prijzen en kosten van werknemers doen exploderen, wat het begin zal zijn van razensnel uit de hand lopende inflatie, oftewel hyperinflatie.

‘Het kon niet op’

Ook Bank of America CIO Michael Hartnett vergelijkt de ‘tsunami aan fiscale stimulansen’ en het monetariseren van de enorme schuldenlast (wat in de EU sinds 2014 wordt gedaan met massaal opkopen van staatsschulden en met negatieve rente, ten koste van spaargelden, pensioenen en koopkracht) rechtstreeks met de situatie in Duitsland (de Weimar Republiek) na de Eerste Wereldoorlog.

Jens Parsson schreef in 1974 dat de periode 1914 – 1923 werd gekenmerkt door ‘grote welvaart, althans voor de profiteurs van de ‘boom’.’ Er heerste een ‘het kan niet op’ sfeer. De prijzen waren stabiel, en het ging prima met de beurs en het bedrijfsleven. De mark werd aanvankelijk zelfs meer waard dan de dollar, en was eventjes de sterkste munt ter wereld.

Toch waren er ‘gelijktijdig groepen met armoede. Steeds meer mensen vielen buiten de boot van het gemakkelijke geld, en konden daar niet in komen. De criminaliteit nam fors toe.’ De gewone man ‘raakte gedemoraliseerd’, omdat hard werken en sparen steeds minder opleverde, terwijl anderen hun geld vanuit hun luie ligstoel lieten groeien, en puissant rijk werden.

Iedereen wilde een graantje meepikken

Bijna iedere vorm van onderneming, hoe speculatief ook, leverde geld op. Het aantal omvallende bedrijven en faillissementen daalde. De ‘natuurlijke (economische) selectie’, waarbij zwakke, slecht gerunde en/of niet essentiële bedrijven omvallen en de sterkere overeind blijven, verdween. Speculeren werd één van de belangrijkste activiteiten in Duitsland. Iedereen wilde een graantje meepikken, ook de burgers van bijna alle klassen. Zelfs liftbedienden deden mee met beleggen. Niet productie, innovatie en prestatie zorgden voor de welvaart, maar geld en speculatie. De beurs in Berlijn kon de volumes verhandelde waardepapieren letterlijk niet meer bijhouden.

1921/22 = 2021/22

En toen kwam de klap, even plotseling als vernietigend. Alle marken die in 1922 op de wereld bestonden, waren in november 1923 niet genoeg om één enkele krant of een kaartje voor de tram te kopen. ‘Dat was het spectaculaire deel van de instorting, maar het meeste van het echte verlies in (monetaire) welvaart was al veel eerder opgetreden. Tijdens deze jaren bouwde de structuur zichzelf stilletjes op voor deze klap. De Duitse inflatiecyclus duurde niet één, maar 9 jaar: 8 jaar met groei, en slechts 1 jaar instorting.’ (1)

U moet de afgelopen dik 10 jaar wel heel erg uw ogen dicht hebben gehad om te ontkennen dat Burry dubbel en dwars gelijk heeft als hij schrijft dat deze 47 jaar oude analyse naadloos van toepassing is op de periode 2010 – 2021, waarin dollars (en euro’s) ‘net zo goed uit de lucht hadden kunnen komen vallen… management teams creatief werden en nog meer risico’s namen… en met schuld gefinancierde dividend uitkeren aan beleggers, of investeren in riskante groeimogelijkheden.’

Burgers werden net als toen massaal uitgenodigd en aangespoord om hun eigen geld te beleggen, want de koersen zouden toch alleen maar blijven stijgen, net als de huizenprijzen. De afgelopen jaren bleek de hoogst speculatieve crypto markt de meest winstgevende; sommige mensen die vroeg instapten, werden schatrijk, en konden al vroeg gaan rentenieren.

En weer staan we op de rand van een ongekende crash

Net als in 1921-1922 beseffen de meeste mensen niet dat we precies een eeuw later, dankzij nog veel ergere speculatieve koorts en zowel fiscaal als monetair ongekend krankzinnig beleid, wéér op het randje van zo’n plotselinge enorme klap staan, zo waarschuwt ook Burry. De ‘Weimar’ hyperinflatie vaagde alle welvaart binnen no-time weg, behalve die van de ‘elite’ en enkele grote financiële spelers. Het volk wachtte bittere armoede en ellende, wat de vruchtbare voedingsbodem voor de opkomst van de Nazi’s werd.

En er zijn meer huiveringwekkende parallellen. Net als in de jaren ’30 is er in onze tijd massaal angst gezaaid, zijn mensen tegen elkaar opgezet, en zijn er keiharde dictatoriale maatregelen genomen die een einde hebben gemaakt aan onze vrijheden en veel van onze rechten. Net als in de jaren ’40 wordt er medisch geëxperimenteerd met mensen, maar nu niet enkel in afgesloten kampen, maar wereldwijd, met omstreden vaccinaties, op miljarden tegelijk. En net als in de jaren ’20 wilden de meeste mensen van geen crisis horen; de bomen groeiden immers tot aan de hemel, en dat zou altijd zo door blijven gaan.

Dat die grootste financiële crisis aller tijden er echter onverbiddellijk aan komt beseffen politici al heel lang. Om massale paniek en protesten op voorhand in de kiem te smoren, werd een doorsnee luchtwegvirus uitgekozen als voorwendsel om de vrijheden en rechten van burgers stap voor stap te vernietigen. We hebben van meet af aan geschreven dat de avondklok niets met volksgezondheid en veiligheid te maken heeft, maar alles met het inspelen op deze aanstormende crisis. En wat denkt u? Inmiddels wordt in Den Haag gespeculeerd over het mogelijk uitbreiden van de avondklok naar ’s middags, ‘mocht dat nodig zijn.’

Is er ontsnapping aan deze ‘Great Reset’?

Reken er maar op dat het nodig ZAL zijn, echter niet voor een virusmutatie, zoals opnieuw valselijk zal worden beweerd, maar om het volk opgesloten te laten zitten in zijn zorgvuldig met spoedmaatregelen en -wetten in elkaar getimmerde gevangenis, zodat het niet massaal in opstand kan komen als blijkt dat bijna alles waarvan ze vanzelfsprekend aannamen dat het voor altijd ‘waarde’ zou blijven houden – inclusief hun koopkracht, huizen, banen, beleggingen en pensioenen – , voorgoed weg is, en dit nog volledig met opzet zal zijn gedaan ook, omdat er een politiek-ideologische agenda mee wordt uitgevoerd: de ‘Great Reset’.

Is er een ontsnapping, een alternatief? Ja, maar alleen als we vreedzaam in verzet komen door massaal te weigeren nog langer aan onze eigen ondergang mee te blijven werken.

Xander

(1) Zero Hedge

Zie ook o.a.:

16-02: Viruswaarheid wint rechtszaak tegen staat, maar avondklok blijft van kracht
15-02: Veiligheid of Vrijheid? Econoom Ad Broere pleit voor burgerlijke ongehoorzaamheid en opzetten parallelle economie
07-02: ‘Mario Draghi moet als premier niet alleen Italië, maar de complete eurozone redden’
04-02: Van Haga: ‘Verlenging lockdown is ramp voor Nederland’
12-01: Deutsche Bank: Green Deal EU betekent mega crisis, eco-dictatuur en groot verlies van welvaart

2020:

14-12:  Regering wil met harde lockdown mensen uitputten en rijp maken voor Covid vaccin’
10-12: President Macron hint in interview op einde vrije samenleving en komst harde dictatuur in 2021-2022
28-11: Visie World Economic Forum voor de wereld na Covid: Een afschuwelijke toekomst
22-10: Avondklok pure nonsens, is bedoeld om volk voor te bereiden op bankencrisis lockdown’ (Mondkapjesplicht, anderhalve meter en straks mogelijk ook avondklok om te testen hoever het volk zich met zinloze maatregelen laat onderdrukken)
27-09: Finse topeconoom waarschuwt dat tweede lockdown ‘totale economische vernietiging’ betekent (/ ‘Tijdens systeemcrisis 2020-2022 wordt welvaart, veiligheid en zekerheid weggevaagd, gevolgd door nieuwe Depressie tot 2025-2027’)
17-09: ‘Ruim 60% bedrijven die moesten sluiten wegens corona gaat nooit meer open’
07-09: (/ Corona maatregelen doen aantal werklozen wereldwijd tot boven 300 miljoen stijgen)
28-08: Teken Arno Wellens’ petitie ‘Laat de banken barsten’
14-08: 320.000 Nederlandse werklozen erbij;
05-08: ‘Tweede lockdown komt er omdat politici opstand vrezen zodra economie vanaf september instort’
01-08: Bankencrisis 2021: Corona herstelfonds is een bankenreddingsfonds dat Nederland moet betalen
20-07: Frankrijk, Italië en Spanje eisen dat Nederland onbeperkte pinautomaat blijft (/ Als Rutte ook maar iets geeft om ons volk, zou hij zelf uit Brussel weglopen)
14-07: ‘Boeren, vissers, MKB en bezorgde burgers moeten verzetsbeweging tegen het systeem vormen’
07-07: Grote Groene Reset begint: 21% Duitse bedrijven staat op omvallen
18-06: Huiseigenaren en iedereen met enige vorm van vermogen worden komende jaren zwaar beroofd’ (/ ‘Alles wordt ons afgepakt, en daarna is het bittere armoede en de dood’)
01-06: De economische zelfmoord van Europa’: Grootste crisis ooit is nu echt begonnen
24-05: Wereldwijde Pleit Pandemie met ongekende vernietiging welvaart begonnen
16-05: ‘Economie wordt niet verwoest door coronavirus, maar door slavenmentaliteit bevolking’
26-04: ‘Dankzij Rutte en Hoekstra gaan de Nederlanders betalen voor drie keer rijkere Italianen’ (Arno Wellens)
16-04: (/ Wordt het coronavirus gebruikt als dekmantel voor een verhulde nieuwe bailout van de banken?)
15-04: ‘Nederland stevent op meer dan 20% werkloosheid af’ (Arno Wellens)X

 

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *