Groep prominente Nederlanders vindt angst onterecht en wil snelle opening samenleving – Xandernieuws


—————————————————————————————————————————————-

‘Nooit eerder offerden zo velen zo veel op voor zo weinig’ – ‘Gezondheid is meer dan afwezigheid van corona’ – Nederland 1 maart weer open, géén vaccinatie dwang of drang, géén avondklok, géén lockdown

—————————————————————————————————————————————–

(02.45) – Een groep prominente Nederlandse economen, artsen, ondernemers, psychiaters en andere experts, waaronder oud-directeur van het Centraal Plan Bureau Coen Teulings, heeft een plan opgesteld om de samenleving weer zo snel mogelijk te openen. Volgens de initiatiefnemers heeft het RIVM onterecht veel angst gezaaid voor de Britse corona mutatie.

‘Er is een plan waarmee Nederland open kan. Doe mee!’ is vanaf gisteren op reclamezuilen, een speciale website (Herstel NL) en social media te lezen. ‘We moeten het nu veilig genoeg maken voor iedereen. Op korte en lange termijn’, zo wordt onder andere door de economen Barbara Baarsma en Bas Jacobs, en arts Evelien Peeters gesteld.

‘Nooit eerder offerden zo velen zo veel op voor zo weinig’

‘Herstel-NL vindt het nodig om nu in actie te komen, omdat de schade van de coronacrisis enorm is, dagelijks groeit en zeer ongelijk is verdeeld. Faillissementen, leerachterstanden, uitgesteld zorg, depressie, werkloosheid. De schade van de maatregelen is groter dan de schade die we voorkomen. Nooit eerder offerden zo velen zo veel op voor zo weinig.’

‘Het beperken van vrijheden en grondrechten van grote delen van de bevolking, zonder daar goed met elkaar over te praten, zien wij als onmenselijk en niet goed voor de rechtsstaat. Alles wat voor mensen belangrijk is in het leven moet een rol spelen bij besluiten over de aanpak van corona. Dit gebeurt nu naar onze mening te weinig.’

‘Gezondheid is meer dan afwezigheid van corona’

‘Gezondheid is meer dan de afwezigheid van corona. Het is niet verantwoord de vrijheid om te leven, te leren en te ondernemen alleen maar door de grillen van een coronavirus te laten bepalen. De tijd is aangebroken om Nederland met beter beleid uit de coronacrisis te halen. Dit zal niet van de ene dag op de andere perfect lukken. Maar het is hoog tijd om eerste stappen op nieuwe paden te zetten. Op weg naar oplossingen.’

‘Daarom heeft een breed collectief van artsen, economen, ondernemers, wetenschappers, psychiaters en hoogleraren Herstel-NL opgericht en een plan gemaakt. Het plan waarmee Nederland open kan. Gebaseerd op de reële gevaren van het virus en gerichte bescherming van kwetsbaren.’

Risico-gestuurd beleid en gerichte bescherming

‘Hoe werkt het plan? Met risico-gestuurd beleid en gerichte bescherming, dat leidt tot minder doden, minder gezondheidsschade, minder economische en maatschappelijke schade. Een samenleving waar mensen in de gelegenheid gesteld worden om eigen regie te voeren, en zoveel mogelijk zelf kunnen beschikken over de risico’s die ze aan willen gaan. Er zijn acht wetenschappelijke, peer-reviewed studies gedaan naar dit beleid, en die laten zien dat de uitkomsten daarvan beter zijn dan het huidige beleid van lockdowns.’

‘De oprichters van Herstel-NL hebben er veel over gepubliceerd, o.a. bij het economenvakblad ESB in de serie ‘Rekenen aan Corona’. Ons plan is niet bedoeld om de economie, maar om levens te redden. Door de zelf-isolatie van kwetsbare mensen beter te faciliteren, door overbelasting van de zorg te voorkomen, door snellere immuniteit onder jongeren en door het voorkomen van werkloosheid, faillissementen, eenzaamheid, depressie, uitgestelde zorg en onderwijsachterstanden.’

‘Het is onmogelijk om alle voor- en nadelen van ons plan precies te berekenen, maar dat deed de regering ook niet met het huidige beleid. Er is geen berekening gemaakt van de schade die het huidige beleid aanricht, maar het is wel overduidelijk dat we met het huidige beleid meer schade doen dan schade voorkomen.’

‘Beleid is op langere termijn onveilig, alle scholen per direct open’

… ‘Het beleid van lockdowns en dichte winkels, scholen, cultuur en horeca lijkt misschien veilig voor kwetsbaren op de korte termijn, maar het is onveilig op de wat langere termijn voor kinderen, voor ondernemers, voor werknemers en voor de geestelijke gezondheid. 100% veiligheid bestaat niet. We moeten het nu veilig genoeg maken voor iedereen. Op korte en lange termijn. Dat kan met risicogestuurd beleid met gerichte bescherming. Hieronder zijn deze principes concreet gemaakt:’

‘Alle scholen, universiteiten, kinderopvang per direct open. Dit versnelt het proces van het bereiken van immuniteit, en voor kinderen en jongeren levert het virus weinig gevaar op. Op korte termijn leveren de besmettingen onder jongeren een risico op voor vatbaren, omdat jongeren de besmetting kunnen overdragen. Op termijn van enkele maanden leveren ze juist een bijdrage aan het bedwingen van de crisis, door hogere immuniteit. Studenten die kwetsbaar zijn, krijgen de mogelijkheid om onderwijs digitaal te volgen, terwijl studiegenoten fysiek aanwezig zijn. Ook vanwege de hoge kosten van gemist onderwijs is het van belang fysiek onderwijs zo snel mogelijk weer toe te staan. ‘

Nederland 1 maart weer open; géén vaccinatie dwang of drang, géén avondklok

‘Uiterlijk 1 maart heel Nederland weer open, dan zijn de meest vatbaren gevaccineerd. Het oude normaal geheel herstellen. Culturele sector open, festivals starten op, horeca open, alle winkels open, nachtclubs weer open, etc. etc., Testen beperken tot mensen die klachten ontwikkelen, zoals de WHO adviseert. Massaal sneltesten moet een uitzondering blijven, alleen daar waar besmetting van grote aantallen kwetsbaren een groot en reëel gevaar is, en bij toegang tot plekken waar een kans bestaat op grootschalige besmettingen met hoge virale dosis.’

‘Geen dwang of drang om te vaccineren. We vertrouwen op de groeiende immuniteit. Geen avondklok en strenge lockdown. Dat is alleen theoretisch effectief als daardoor het aantal besmettingen zover daalt dat het virus volledig kan worden uitgebannen. Dat vergt een keiharde lockdown van ruwweg 16 weken zoals in China en Australië. En ook daarna zijn instrumenten nodig die in Nederland niet zomaar acceptabel zijn, zoals een test- en isolatieplicht, verplicht gebruik van een app, overheidstoegang tot ieders locatiedata en betaalgegevens, hoge straffen en dichte grenzen. Al deze maatregelen zijn terecht afgewezen door de Tweede Kamer.’

‘Zeker nu er vaccins zijn, is er geen noodzaak om tegen hoge kosten het virus volledig proberen te onderdrukken. Overigens: landen met de strenge lockdowns om ons heen hebben de hoogste mortaliteitscijfers. Voorstanders van harde lockdowns rekenen lange termijn gezondheids- en maatschappelijke schade nooit mee.’

Voor de complete tekst, waarin onder meer wordt gepleit voor het inrichten van ‘veilige zones’ in bijvoorbeeld de horeca en het openbaar vervoer, verwijzen we naar de website Herstel-NL.

 

Xander

(1) Herstel-NL via De Gelderlander
(2) Afbeelding achtergrond: Nick Spears , Pixabay 

*Indien u wilt reageren op het forum: lees eerst de siteregels.
*Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum  verder te praten.Source link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *