Het terechte chagrijn van praktisch geschoolden – CSTV


Door: Ewald Engelen – De groene Amsterdammer
Hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam.

In tien jaar Rutte is er een neoliberale sluimer neergedaald over Nederland. Academisch geschoolden maken de dienst uit. Het grootkapitaal heeft weinig te vrezen. Tijd, misschien, om wakker te worden.

En zo stond dat ogenschijnlijk brave, saaie Nederland drie weken geleden toch ineens in lichterlaaie. Drie avonden achtereen trokken groepen jongeren stenen gooiend, winkels plunderend, etalages vernielend door de centra van de grote en middelgrote Nederlandse steden. De beelden gingen de hele wereld over. Iedereen wilde weten wat er in Nederland aan de hand was.

De premier van het land in kwestie niet. Die liet publiekelijk weten weinig fiducie te hebben in sociologische verklaringen en meer te zien in de knoet. Ondertussen mochten in de talkshows ‘zwaargewichten’ als Peter R. de Vries, Joost Eerdmans en Marieke van der Zilver er hun licht over laten schijnen.

En lieten op Twitter verduiveld weinig burgers blijken te snappen dat dit de scherpe, radeloze en redeloze punt was van de wig van hun eigen ongenoegen.

Inderdaad kan het voor wie de laatste tien jaar het nieuws een beetje heeft gevolgd geen verrassing zijn dat er in het ‘waanzinnig gave land’ van Rutte een veenbrand woedt die elk moment kan oplaaien. Zo op het eerste gezicht was het de rellende jongeren te doen om de druppel van de avondklok die de emmer van corona-ennui deed overlopen. En inderdaad treffen de maatregelen hen het zwaarst. Nu al een jaar geen of uitsluitend digitaal onderwijs schaadt hun verdienvermogen voor de rest van hun leven. Om over de zestig miljard euro aan extra schuld die de overheid heeft gemaakt om de gevolgen van de eigen maatregelen selectief te dempen die de komende tien jaar door precies deze rellende generatie mogen worden afgelost maar te zwijgen.

LEES HIER VERDER:
https://www.groene.nl/artikel/het-terechte-chagrijn-van-praktisch-geschoolden

4.5
4
Stemmen

Artikelbeoordeling

Source link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *