Lockdowns kosten vier keer meer banen dan de financiële crisis van 2009, erger dan de Grote Depressie


De pandemie van het coronavirus heeft vorig jaar een enorme tol geëist van banen wereldwijd, zeiden de Verenigde Naties maandag, met het equivalent van meer dan een kwart miljard verloren.

In een nieuwe studie ontdekte de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de VN dat in 2020 maar liefst 8,8 procent van de wereldwijde werkuren verloren ging, vergeleken met het vierde kwartaal van 2019.

Dat komt overeen met 255 miljoen voltijdbanen, of “ongeveer vier keer meer dan het aantal dat verloren ging tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2009”, zei de ILO in een verklaring.

“Dit is de meest ernstige crisis voor de arbeidswereld sinds de Grote Depressie van de jaren dertig”, vertelde IAO-chef Guy Ryder aan verslaggevers in een virtuele briefing.

Sinds het virus iets meer dan een jaar geleden in China opdook, heeft het meer dan 2,1 miljoen mensen gedood, tientallen miljoenen anderen besmet en de wereldeconomie gedecimeerd.

Het VN-arbeidsbureau legde uit dat ongeveer de helft van de verloren werkuren werd berekend op basis van werktijdverkorting voor degenen die nog aan het werk waren.

Maar de wereld zag vorig jaar ook “ongekende niveaus van banenverlies”, zei het.

De officiële wereldwijde werkloosheid schoot vorig jaar met 1,1 procent, of 33 miljoen meer mensen, omhoog naar een totaal van 220 miljoen en een wereldwijd werkloosheidspercentage van 6,5 procent.

Verloren talenten, vaardigheden

Ryder benadrukte dat nog eens 81 miljoen mensen zich niet als werkloos registreerden maar “gewoon de arbeidsmarkt verlieten”.

“Of ze zijn niet in staat om te werken vanwege pandemische beperkingen of sociale verplichtingen, of ze hebben het zoeken naar werk opgegeven”, zei hij.

“En dus zijn hun talenten, hun vaardigheden, hun energie verloren gegaan, verloren aan hun families, verloren aan onze samenleving, verloren aan ons allemaal.”

Door de verloren werkuren vorig jaar is het wereldwijde arbeidsinkomen met maar liefst 8,3 procent gedaald, aldus de ILO.

Dat komt neer op een daling van ongeveer 37000 miljard dollar, of 4,4 procent van het totale wereldwijde bruto binnenlands product (bbp), voegde het eraan toe.

De opkomst van verschillende veilige en effectieve vaccins tegen Covid-19 heeft de hoop gewekt dat de wereld binnenkort in staat zal zijn de pandemie in toom te houden. Maar de IAO waarschuwde dat de vooruitzichten voor een herstel van de wereldwijde arbeidsmarkt dit jaar “traag, ongelijk en onzeker” zijn.

De organisatie wees op de ongelijke impact die de crisis heeft gehad op de arbeiders van de wereld, die vrouwen en jongere arbeiders veel meer troffen dan anderen.

Wereldwijd bedroeg het werkgelegenheidsverlies voor vrouwen vorig jaar vijf procent, vergeleken met 3,9 procent voor mannen.

Vrouwen werken vaker in de zwaarst getroffen sectoren van de economie, en hebben ook meer last van bijvoorbeeld de zorg voor kinderen die gedwongen thuisblijven van school.

Facebook heeft ons een schaduwban gegeven. Klik hier om ons te volgen op Telegram zodat u dagelijks onze nieuwste artikelen te zien krijgt!

“Verloren generatie”

Jongere werknemers hadden ook veel meer kans om hun baan te verliezen, met een verlies aan werkgelegenheid onder 15-24-jarigen met 8,7 procent wereldwijd, vergeleken met 3,7 procent voor oudere werknemers.

Gezien de gecompliceerde omstandigheden van vorig jaar hebben veel jonge mensen hun pogingen om de arbeidsmarkt te betreden ook uitgesteld, stelde de ILO vast, waarbij ze waarschuwde dat er werkelijk een “al te reëel risico op een verloren generatie” bestaat.

Het rapport van maandag wees ook op de ongelijke impact op verschillende sectoren, waarbij accommodatie- en voedseldiensten het zwaarst getroffen werden, met een daling van de werkgelegenheid met meer dan 20 procent.

De werkgelegenheid nam daarentegen toe op het gebied van informatie en communicatie, maar ook op het gebied van financiën en verzekeringen.

Vooruitblikkend riep de IAO landen op om bijzondere steun te verlenen aan de zwaarst getroffen groepen en sectoren, en ook aan sectoren die waarschijnlijk snel tal van banen zullen kunnen scheppen.

Hij benadrukte de noodzaak van meer steun aan armere landen met minder middelen om het herstel van de werkgelegenheid te bevorderen.

Het rapport schetste drie herstelscenario’s voor 2021, afhankelijk van de ondersteunende maatregelen op nationaal en internationaal niveau.

In het pessimistische scenario daalde de werktijd nog eens met 4,6 procent, en zelfs het meest optimistische scenario verwachtte dat de werktijden dit jaar met nog eens 1,3 procent zouden krimpen, wat overeenkomt met 36 miljoen voltijdbanen.

Bronnen: NDTV

Indien u dit artikel nuttig, leerzaam of leuk vond, overweeg dan ons te steunen met een kleine donatie

ReageerLees ReactiesVolg OnsSteun ons

Altijd het laatste onafhankelijke nieuws lezen?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?Source link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *