Gehackte e-mails beschrijven naar verluidt hoe de EU-drugsregelgever onder druk werd gezet om Pfizer-prik goed te keuren ondanks ‘problemen’ met het vaccin


Een vermeende cache van e-mailuitwisselingen tussen EU-functionarissen en het Europees Geneesmiddelenbureau toont aan dat de medicijnregelgever zich ongemakkelijk voelde over de snelle goedkeuring van de Pfizer- en Moderna Covid-injecties, meldt Le Monde.

De EMA heeft beweerd dat er met de inhoud van de berichten, die zijn verkregen door hackers en die op het dark web zijn gepubliceerd, is geknoeid om het vertrouwen in de drugs te ondermijnen, zonder verdere details te verstrekken. Het bureau erkende echter tegenover de Franse krant dat de correspondentie “kwesties en discussies” weerspiegelt die plaatsvonden in de aanloop naar het besluit om goedkeuring te verlenen aan de vaccins. Het bureau zei dat het niet kan specificeren welke documenten echt zijn.

Sommige van de “discussies” schijnen niet erg sympathiek te zijn geweest. In een document van 19 november beschreef een hoge functionaris van het EMA bijvoorbeeld een “nogal gespannen, soms zelfs een beetje onaangename” telefonische vergadering met de Europese Commissie over het beoordelingsproces voor de medicijnen. De ambtenaar zei dat hij voelde dat er een duidelijke “verwachting” was dat de vaccins zouden worden goedgekeurd. Een dag later had dezelfde persoon een gesprek met het Deense Geneesmiddelenbureau waarin hij zijn verbazing uitsprak dat Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, had aangekondigd dat de prikjes van Moderna en Pfizer het groene licht konden krijgen voor het einde van het jaar.

“Er zijn nog steeds problemen met beide”, merkte de niet bij naam genoemde EMA-functionaris op in de gelekte correspondentie.

Facebook heeft ons een schaduwban gegeven. Klik hier om ons te volgen op Telegram zodat u dagelijks onze nieuwste artikelen te zien krijgt!

Volgens Le Monde beschrijven de gehackte documenten voornamelijk problemen die de EMA had met het Pfizer / BioNTech-medicijn. De toezichthouder had blijkbaar drie ‘grote problemen’ met het vaccin: bepaalde productielocaties die voor de productie werden gebruikt, waren nog niet geïnspecteerd, gegevens over batches die voor commercieel gebruik werden geproduceerd, ontbraken nog steeds en, belangrijker nog, de beschikbare gegevens lieten kwalitatieve verschillen zien tussen de commerciële batches en die gebruikt tijdens klinische proeven.

Het EMA uitte zijn bijzondere bezorgdheid over het laatste punt en merkte op dat massaproductie de zuiverheid van het RNA in het vaccin had verminderd. De Pfizer-prik gebruikt een mRNA-streng, een reeks moleculen die cellen vertellen wat ze moeten ‘bouwen’ om een ​​ziektespecifiek antigeen te produceren.

De EU-drugsregelgever gaf aan bezorgd te zijn dat minder rigoureuze fabricagemethoden het vaccin minder effectief en veilig zouden maken. Pfizer lijkt echter te hebben ingestemd met de nodige aanpassingen om aan de normen van het EMA te voldoen.

Ondanks zijn aarzeling lijkt het EMA te hebben begrepen dat er een duidelijke deadline was. In een e-mailuitwisseling tussen collega’s van het bureau zei een werknemer dat het EMA “het proces om de afstemming met andere agentschappen te versnellen” moet versnellen en dat het risico loopt te worden geconfronteerd met “vragen en kritiek” van Brussel, de media en het grote publiek als dat het geval is geen snelle goedkeuring.

De Pfizer-prik kreeg op 21 december goedkeuring van de EU, terwijl de Moderna-variant eerder deze maand groen licht kreeg. Sindsdien zijn er talloze rapporten verschenen dat beide geneesmiddelen in verband worden gebracht met schadelijke effecten in landen over de hele wereld, wat aanleiding was voor onderzoeken door gezondheidsautoriteiten.

Bronnen: RT

Indien u dit artikel nuttig, leerzaam of leuk vond, overweeg dan ons te steunen met een kleine donatie

ReageerLees ReactiesVolg OnsSteun ons

Altijd het laatste onafhankelijke nieuws lezen?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?Source link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *